По-малко от 3 млн. лв. са постъпленията от продажбата на

...
По-малко от 3 млн. лв. са постъпленията от продажбата на
Коментари Харесай

Трудното сбогуване с приватизацията

По-малко от 3 млн. лева са постъпленията от продажбата на държавни компании през предходната година. Тогава Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор предложи на евентуалните вложители общо 33 обекта, представляващи парцели - частна държавна благосъстоятелност, обособени елементи от търговски сдружения и миноритарни пакети акции от капитала на сдружения с държавно присъединяване. Но в реалност съумя да извърши приватизационни продажби единствено на шест от тях. Три покупко-продажби са за обособени елементи от компании с мажоритарно държавно присъединяване - "Български пощи " ЕАД и "Сортови семена - Елит " ЕАД, София. Продадени бяха и два парцела - частна държавна благосъстоятелност, препоръчани от регионалните шефове на Бургас и Велико Търново.

В 40-ия централизиран обществен търг чрез комерсиалната система на "БФБ-София " ( "Приватизационен пазар ") бяха препоръчани пакети акции от 11 държавни сдружения. Но в последна сметка беше подписана единствено една договорка за 0.058% от капитала на "Оранжерии Гимел " АД, София. Така постъпленията от продажбите през предходната година са 2 466 660 лв..

Агенцията има доходи и от следприватизационния надзор, които са в размер на 2 532 898 лв.. В касата й са влезнали и пари от продажбата на тръжна документи, както и 20% от средствата от ръздържавяването на обособени елементи от лечебни заведения, в които страната е едноличен притежател и които се превеждат в централния бюджет през сметката на АП.Така от главната си активност през 2017-а ведомството е спечелило общо скромните 5 289 094 лв..

Пречките

След извършените избори за 44-ото Народно заседание и избирането на новото държавно управление някои законодателни начинания доведоха до промени в целите на раздържавителната организация. Така обособени неподходящи фактори затрудниха постигането на декларираните от нея цели и до закъснение на темпа на приватизация. Такъв фактор да вземем за пример бе нормативното изменение, съгласно което възлагането на правни разбори, приватизационни оценки и осведомителни меморандуми е належащо да се прави по реда на Закона за публичните поръчки. По този метод краткотрайно бяха прекратени дейностите, свързани с предварителния стадий на процедурите за раздържавяване. Въвеждането на нов метод за възлагане на услугата наложи правенето на нови вътрешни документи и графици, което от своя страна е довело до закъснение на предприватизационната подготовка, изясняват от организацията.

Други проблеми провокира взетото решение в средата на годината за подготвянето на промени в Закона за приватизация и следприватизационен надзор, с които да се спре продажбата на акции и дялове, а при обособените елементи на сдруженията, включени в забранителния лист, да се извърши смяна на органа, вземащ решение за приватизацията им. Народните представители постановиха, че такива покупко-продажби ще се подписват единствено след позволение от Народното събрание, по предложение на Министерския съвет. Подтик за тази промяна даде покупката, посредством която старозагорската компания "Ексклузив уеб дизайн " купи Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко парцела от държавната АДИС. По-късно тези активи бяха трансферирани на сдружението "Бояна клуб ", зад което се оказа, че стои депутатът Делян Пеевски. При все че смяната на закона стана факт от началото на 2018-а, на процедура това е спряло работата по плановете за приватизация на такива обекти още от средата на 2017 година.

Извън посочените аргументи не може да се пропусне и

дребният инвеститорски интерес

към предлаганите за продажба парцели - частна държавна благосъстоятелност, или отдръпването на оферти за продажба от страна на упражняващите правата на благосъстоятелност. През предходната година да вземем за пример организацията откри процедури за приватизационна продажба на 39 обекти, само че след това спря работата по седем от тях заради отдръпване на предложенията. Същото се случи и с пет обособени елементи от "БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД по искане на управлението на държавната компания.

След промените в приватизационния закон бе прекъсната и процедурата за "Бивше Летище Търговище ", намиращо се в с. Буховци, община Търговище, обособена част от "Летище Пловдив " ЕАД, без значение че към този момент бяха направени и признати анализите за правното положение, приватизационните оценки и осведомителните меморандуми.

Агенцията беше принудена също по този начин да приключи работата по плана за продажба на ВМТ "ОРБИТА " АД, София, откакто през август съветът на шефовете реши да приключи активността му и го да разгласи в разпродажба. Съгласно закона ведомството даде единодушието си за това и туристическата компания отпадна от листата с обектите, подлежащи на приватизация. Интересното е, че тя бе една от най-често предлаганите на продажба през 2017-а, без някой да съобщи интерес към нея. Подготвяни за раздържавяване бяха до 98.63% от капитала й. Останалите акции са благосъстоятелност на дребни вложители.

Влошено икономическо положение на огромна част от сдруженията, за които към този момент е завършила "сагата " по обезщетяване на реституционните искания, е главната причина за неналичието на инвеститорски интерес към предлаганите миноритарни пакети за продажба на централизираните обществени търгове.

Поради изброените условия, някои от които са отвън контрола на организацията, работата по доста от евентуалните приватизационни процедури не беше допустимо да бъде приключена и тя не съумя да реализира плануваните 30 продажби за 3 млн. лв..

Всъщност

неизпълнението на проекта

през 2017-а може да се окаже добра вест. Подобряването на финансовите резултати на някои от сдруженията ще разреши определянето на по-висока цена, която вероятно страната да получи при продажбата им. В края на декември в листата за приватизация имаше 12 мажоритарни пакета акции (дялове), представляващи компании с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала (от тях четири са влети в "Държавна консолидационна компания " ЕАД, а една - в "ТЕРЕМ холдинг " ЕАД). Освен това на евентуални вложители ще се оферират четири миноритарни пакета, благосъстоятелност на търговски компании с над 50 на 100 държавно присъединяване, и други 58 миноритарни пакета.

Подготвени за продажба са и 15 обособени елементи, благосъстоятелност на търговски компании с над 50 на 100 присъединяване на страната.

За среща с купувачите са подготвени и 148 обекта, представляващи парцели - частна държавна благосъстоятелност, и парцели с предоставени права на ръководство на ръководители на държавни ведомства (МВР, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерство на храните и горите и Българска организация по сигурност на храните), за които има оферти за приватизация.

"Български пощи " обаче остават най-големият донор на организацията за раздържавяване. След предложение на съвета на шефовете на компанията и след взето решение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията 17 нейни обекта са готови за продажба.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР