По-малко от 24 часа - толкова издържа заповедта на здравния

...
По-малко от 24 часа - толкова издържа заповедта на здравния
Коментари Харесай

Маските пак не са задължителни: препоръките и възможностите, които останаха

По-малко от 24 часа - толкоз устоя заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която всички хора бяха задължени да носят защитни маски на публични места. Днес Ананиев анулира наредбата, а решението си стимулира с неналичието на цялостно публично единодушие по тематиката.

" Вместо това, българската страната ще купи 1 милион защитни маски, които ги раздадем посредством службите на Министерството на труда и обществената политика на хората, които са обществено слаби, и хората, които нямат опция да си закупят такива маски ", съобщи Ананиев на брифинг. От обяснението му не се разбра по какъв начин ще се дефинират " хората, които нямат опция да си закупят такива маски ".

Очакванията са до седмица-две маските към този момент да са налични. Те ще са от вида FFP2/3, които са най-хубавата отбрана за жителите, и ще бъдат със документ, посочи здравният министър. Поръчани са общо 2 млн. маски от Китай - елементарни и с нараснала отбрана, сподели още той. Отделно, до седмица-две упованията на ръководещите са българското произвеждане на маски да бъде преобладаващо и страната да не е подвластна от външни доставки.

" Между нас в този момент се движат хиляди хора, може би, които са носители на ковид, само че не са изследвани и по тази причина не е потвърдено съществуването му. Затова ние взехме решение, че е хубаво всички да носят маски, тъй като не знаем от кое място ще пристигна болестта ", изясни Ананиев претекстовете си за към този момент анулираната заповед. Той уточни, че откакто доставката стане факт, ще се обърне с апел и рекомендация към жителите да носят защитни маски, когато са на публични места.

Глобата ще бъде понижена

Междувременно се разбра, че ръководещите обмислят да понижат размера на санкцията, която в този момент се постанова за неспазване на наредбите на властта, да вземем за пример за възбрана за визити на паркове, детски площадки и други Глобата е в размер на 5 хиляди лв.. " Когато се събере Народното събрание и по други законодателни промени, които очевидно има потребност да се създадат, предвиждаме да понижим този огромен размер ", сподели Ананиев.

Общо 402 акта са издадените до през вчерашния ден вечерта поради визити на паркове, градинки, детски и спортни площадки, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Около 400 са и формираните досъдебни производства против извършители на карантината. От думите на Маринов се разбра, че не се обмисля понижаване на наказването за нарушаване на карантина, за което се планува и затвор.

От през вчерашния ден, когато беше издадена заповедта, до анулацията ѝ през днешния ден няма санкционирани хора за неносене на защитни маски, сподели още Младен Маринов.

Има ли маски

По отношение на дефицита на маски в международен мащаб ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски по-рано през днешния ден разяснява, че " това изправя популацията пред един сложен за решение проблем ". Той обърна внимание, че шивашки предприятия са трансформирали нормалната си активност и са почнали да шият маски.
Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов сподели пред " Дневник ", че в аптеките има маски. За това способства главно обстоятелството, че производителите на текстилни произведения (напр. долни дрехи, пердета) в България към този момент са трансформирали бизнеса си в шиене на маски.

Цените на текстилните маски варират от 2 лева до 15 лева, изяснява Костов. Разликата идва от другия брой пластове, материал, дизайн, антибактериално покритие, клапан, както и от това, дали маската има документ. Той удостоверява, че защитният консуматив фактически защищава.

" Има такива, които нямат никакви документи, просто са шивашки произведения и пазят толкоз, колкото и един шал ", изяснява Костов.

Не е наложително маските с клапан, да вземем за пример, да са със документ. И въпреки всичко клапанът обезпечава по-голям комфорт, тъй като оттова се издиша въздух, а маската не се овлажнява. Самото навлажняване я прави по-малко сигурна, тъй като, когато е мокра, вирусът може да премине отвътре на маската

Продължава да има недостиг на хирургически маски, регистрират от асоициацията.

Какво се " брои " за маска и какво е " публично място "

В заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев е записано, че на публични места е наложително носенето на " защитна маска ".

Според Закона за здравето публични места са " всички места, които са публично налични и/или предопределени за публично прилагане, без оглед на собствеността или правото на достъп, в това число и аптеки, дрогерии и оптики, търговски обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, предприятия за произвеждане, запазване и търговия с храни, административните институции, асансьорите и стълбищните кафези на всички типове здания, транспортни средства за публичен транспорт - влакове, самолети, кораби, рейсове, трамваи, тролейбуси, метровлакове, микробуси на маршрутни таксиметрови линии, пътнически таксиметрови коли, площадките за игра ".

По-рано през днешния ден на въпрос дали контролните органи ще одобряват шал за сурогат на маската, Венцислав Мутафчйски не даде безапелационен отговор: " Възможно е да се одобри, само че мисля, че има задоволително маски. По-удобно ще бъде, стопля се времето към този момент ", сподели той и уточни, че си е купил маска от аптека в квартала му.

А възбраната за криене на разположение?

Указанието за носене на защитна маска повдигна въпроса дали това не опонира на закона, който лимитира носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Той беше въведен през 2016 година и стана прочут като " закона за бурките ". Според признатите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни облекла, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други сходни детайли, които прикриват отчасти или скриват изцяло лицето. При носене на такова облекло на обществено място наказването е с санкция в размер на 200 лева за първо нарушаване и 1 500 лева за всяко последващо, а в случай че нарушителите са длъжностни лица, санкцията е в размер на 500 лева за първо нарушаване и 2 хиляди лева за всяко последващо.

В закона обаче се позволяват изключения. Разпоредбите не се ползват, в случай че носенето на облеклото се постанова по здравословни аргументи, поради характера на упражняваната специалност, както и краткотрайно в границите на спортни, културни, просветителни или други сходни прояви.

Още за възбраната за забулване четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1326)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР