По-малко от 12 часа след въвеждането на задължителното носене на

...
По-малко от 12 часа след въвеждането на задължителното носене на
Коментари Харесай

Ананиев отмени заповедта за задължителното носене на маски на обществени места

По-малко от 12 часа след въвеждането на наложителното носене на маски, здравният министър Кирил Ананиев разгласи на брифинг в Министерския съвет, че я анулира, тъй като към момента нямало " публичен консенсус " по въпроса.

България ще закупи 1 млн. защитни маски от типа FFP2 или FFP3, които са с най-висока отбрана и които ще бъдат раздадени чрез общественото министерство на обществено слаби и хора, които нямат опция да си закупят такива маски. След като бъдат закупени, в границите на седмица – две, те ще стигнат и до хората, пресмятат от здравното министерство.

„ Използването на маските дава опция за отдалечаване от тези ограничения, които доста могат да лимитират гражданските права на българското население. Ето за какво сме сигурни, че тази мярка води до отдалечаване на момента на взимането на по-сериозни ограничения “, разясни министър Ананиев. 

По думите му, главният спор измежду експертите продължава да бъде, че тези маски би трябвало да се носят не от здравите, а единствено от болни хора, с цел да не придвижват болестта.

„ Но ние не знаем кои са заболели, сред нас се движат хиляди хора, които може би са носители, само че не са изследвани. Заради това взехме решение, че е хубаво всички да носят маски, тъй като не се знае от къде ще пристигна болестта “, добави здравният министър. 

„ Мерките, които се подхващат от Оперативния щаб и се осъществят в заповеди на министъра на опазването на здравето, са ориентирани единствено и само към отбрана на здравето на българските жители и ограничение на разпространяването на ковид на територията на България. Този вирус е напълно нов, а хипотезите са най-различни. Вчера взехме решение да въведем тази мярка вследствие на контакт с наши сътрудници от Израел, Австрия, Китай и други Различни политики са организират в обособените страни, само че смятам, че можем да се доверим на тези страни, откакто те са открили, че има подобен резултат. И ние като държавно управление взехме решение да използван превантивно тази мярка с оглед ограничението на разпространяването на вируса “, изясни здравният министър.

Той се обърна към хората с гореща рекомендация да употребяват маските всекидневно, откакто изоставен своя дом и в сходство със Закона за здравето, в който е казано съответно кои са местата за публично прилагане. Ще има нова заповед, която ще е с целесъобразен темперамент за всеобщо носене на маски, стана ясно още по време на брифинга, в който взе участие и вътрешният министър Младен Маринов. 

" Още преди да се издаде тази заповед хората си употребиха маски и по този начин би трябвало да бъде. Нито една мярка не е на 100 % сигурна, само че комплексът от ограничения доста покачва опцията да не се заразим. Препоръчвам хората последователно да се снабдят с маски и да ги употребяват в затворени пространства, когато са с други хора. Ходя вечер в магазина и виждам, че хората са с маски. Новата заповед ще е целесъобразна, само че аз считам, че хората би трябвало да носят маски. Целта не е да принуждаваме хората, задачата е да им разбираем че това е значимо за тях ", разяснява вътрешният министър.

Голяма част от опитите за контрабанден експорт на защитни средства са прекратени, най-малкото поради затворените гранични пунктове, сподели още той. Възможно е обаче опити за контрабанда е допустимо да са се насочили към вътрешния пазар, защото търсенето на маски е увеличено. Колкото до цените на маските на вътрешния пазар за крайни потребители, министърът съобщи, че " за съжаление, в пазарната стопанска система няма по какъв начин властта да контролира цените ". Идеята е пазарът да дефинира цената. " Виждате, че на пазарът излизат даже огромни страни като Съединени американски щати, които търсят персонални защитни средства. Те евентуално ще ги вземат от Китай. Това подвига цената. Китайците за 1 месец смениха цените доста, което е обикновено за това търсене. Няма по какъв начин нито аз, нито министърът на стопанската система да определим каква ще е цената на маската. Предполагам, че ще има спекулации в тази връзка ", изясни Маринов. В интервала от въвеждането на наложителното носене на маски, до анулацията му няма санкционирани, уточни той. " Полицаите не бяха почнали контрола. Общо 402 акта са формирани във връзка със възбраната за паркове и градинки и събиране на повече от двама души ", регистрира вътрешният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР