По-малко от 10 дни. Толкова остава до вота за наши

...
По-малко от 10 дни. Толкова остава до вота за наши
Коментари Харесай

Кампанията, която не е започвала, свърши

По-малко от 10 дни. Толкова остава до вота за наши представители в Европейския парламент. Казвам " наши ", тъй като тези, които ще отидат в Брюксел, са изпратени там от името на българските жители. А те сега щеш не щеш са въвлечени в една напудрено-беззъба предизборна акция. Която в действителност изобщо не е започвала от позиция на най-важния ѝ смисъл - да се дебатират съществено и експертно хрумвания за бъдещето на Европа. Тази, нашата си Европа, от която политическият популизъм непрестанно прави опити да ни отдалечи. Съвършено в този дух минават и предизборните старания на партиите у нас. Основно в три посоки.

Мигрантите, бежанската вълна, последствията от нея, и " джендър торбаланът " са най-силните козове в ръцете на овехтели от дълго време политици. За да подсилят чувството, че " Европа се разпада ", те закачат по някое-друго самарско знаме, постановат навущата и пекат на чевермета оглозгания на сурово разсъдък. Докато намигат на Москва. Или Анкара. Целта е да объркате патриотизма със страха. И да забравите, че да си жител, значи да поемаш на първо място отговорност тук и в този момент. А тя изключва заблудите.

Панаирът на Народното събрание се придвижи в предизборните клипове и участия на претендентите. И това по никакъв начин не е изненадващо, защото на европейския парламент скритом се гледа от мнозина като на българския - пространство на властта поради самата нея. Вместо да ни ангажират аргументирано с проблемите на Европейски Съюз, предизборните викачи още веднъж ни занимават със себе си. И водят акция, в която няма място за Европа от безкрайните подправено разиграни функции на нейните бранители.

В общ проект европейските избори се посрещат с неособен възторг на целия континент. В България от тях се вълнуват най-силно тези, които се борят за нашия глас. И техните партийни централи. И макар че няма нищо по-ценно от това като жител да упражниш гласа си, избирането на претоплени манджи е нездравословно за храносмилането. И общото ни бъдеще. А може би един от най-важните полезности на демокрацията е да се противопоставяме, когато още веднъж пробват да се заиграват с нас. И да мислим какви резултати ще произведем за България и Европа от присъединяване си в сервирането на все един и същи обяд, претоплен небрежно към края на следващата предизборна акция. Която не е започвала изобщо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР