По-малко опашки в Агенцията по кадастъра, политика за задържане на

...
По-малко опашки в Агенцията по кадастъра, политика за задържане на
Коментари Харесай

Брокери ще ползват услугите на Агенцията по кадастър

По-малко опашки в Агенцията по кадастъра, политика за задържане на към този момент подготвените експерти и привличане на нови,

усъвършенстване на работата с жители, вложители и администрация. Това са измежду главните задания, които си слага новият шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), Виолета Коритарова. Акцент в работата ще е и задълбочаване на работата на Агенцията и брокерите на недвижими парцели, съобщи тя в особено изявление за ФАКТИ .

Госпожо Коритарова, какви усъвършенствания в услугите на АГКК могат да чакат жителите и бизнеса?

Приоритет на Агенцията е възстановяване качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри, гарантиране на положително качество на кадастралните и геодезическите данни и материали.

Подобренията могат да бъдат разграничени на две групи – кратко- и дълготрайни. Целта е да ги изпълняваме поетапно, с цел да се реализира добър резултат, който фактически да бъде почувстван от потребителите - жители, вложители и администрации, които употребяват нашите услуги.

Най-важното за мен е да се положат оптимални старания за възстановяване на административното обслужване - понижаване на опашките в нашите офиси, да се избе  гне закъсняването на периодите, тъй че Агенцията да се наложи като правилен сътрудник.

Отчитам компликациите в работата на офиса в София-град, да дава услугите в избраните периоди, подбудени от огромния размер постъпващи заявки. За реализиране на по-голяма успеваемост и резултатност на административното обслужване с кадастрална информация в къс период ще подготвим съответните нормативни промени, които да основат условия, правоспособните лица по кадастър да имат правото да издават скици за поземлени парцели и здания, схеми на независими обекти и други удостоверителни документи. С това целим да се облекчи работата в бек офисите и да се концентрираме и засилим административния потенциал в „ поддръжката на кадастралната карта”. Надяваме се да успеем в границите на два три месеца и да забележим резултат в тази посока.

Как ще работите с потребителите – било то физически лица, компании или общини?

Тук е мястото да отбележа наблюдаващата се липса на стандарти за надзор на качеството при поддръжка и изменение на кадастралната карта, огромна част от дейностите се оставят на съвестта на съответния реализатор. Необходимо е реализирането на надзор на цялата гама от геодезически действия.

Друга значима задача е да създадем по този начин, че да имаме добре работещи компании в сектора. Защото ние сме администрация и като такава, разчитаме напълно на геодезистите за основаване на продуктите, които са под наше ръководство. В наш интерес е да имаме мощни геодезически компании, чиито артикул е с обезпечено качество и цялост на данните. Желанието ни е при приемане на тяхната работа да имаме опция да я ревизираме повече от нормативно избрания %, защото положителната продукция допуска и качествени услуги, предоставяни от Агенцията.

Преди време имаше информация, че има много неточности. Какво е положението сега?

Наблюдава се повишение качеството на кадастралната карта, разследване на подхванатите ограничения за разпространение процеса на основаване и нарасналата интензивност на жителите. За реализиране на по-добри резултати се планува реализирането на надзор при основаване на кадастралната карта и кадастралните регистри, който да бъде от екип в по-широк състав, включващ с изключение на чиновници на Агенцията и представители на професионалните сдружения на геодезистите и земеустроителите. Ще се подхващат стъпки за усилване контрола върху действия по приемане на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и върху активността на правоспособните лица при осъществените от тях действия по кадастъра.

Законово имате ли това право?

Имаме избран най-малък % за инспекция, само че никой не ни лимитира за размера на проверяваната кадастрална карта, т.е. в случай че имаме нужния административен потенциал бихме проверявали доста по-голям %, а уверена съм това ще докара до по-качествен артикул.

Проблем е привличането на геодезисти в администрацията и ще работим в посока да задържим актуалните експерти. Важно е да не позволяваме нашите специалисти, откакто се почувстват знаещи и можещи да търсят реализация в частния бизнес. Трудно ще е, само че това са част от целите в кратковременен проект.

Това допускам е обвързвано и с грешките които могат да бъдат обжалвани и чиято първа промяна се поема от геодезическата компания.

Точно по този начин. Отстраняването на недостатъчност или неточност в кадастралната карта и кадастралните регистри, позволена по виновност на правоспособното лице, изработило картата, се прави безплатно в периода за премахване на дефектите, избран според контракта, т.е. в тези корекции са безвъзмездни, само че единствено за тези притежатели, които са взели участие в процеса по нейното основаване.

Какво става с тези, които не са били дейни?

При установени пропуски в наличието на картата и регистрите, жителите следва да дават съответните документи, само че процедурата за тях не е безвъзмезден.

Колко коства?

Хипотезите за премахване на недостатъчност или неточност, изменение в данните за обектите на кадастъра, настъпили след влизане в действие на кадастралната карта и кадастралните регистри са толкоз доста, че не бих се наела да показва съответна стойност, само че не би трябвало да се не помни че такси за даване на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри са избрани в раздел VI от Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на Министерство на регионалното развитие и от регионалните шефове.

Ще развивате ли електронните услуги на уеб страницата?

Освен ограничения в посока за по-качествено и по-бързо обслужване на жители с кадастрална информация, Агенцията ще продължи да разпространява предлаганите електронни услуги посредством Кадаскрално-административната осведомителна система - КАИС. Имам концепция да намерим верните осведомителни канали за разпространение работа с УЕБ ПОРТАЛ "КАИС ". Следва да отбележа преимуществото на Е-услугите - икономисват време, старания и средства, тъй като с цел да ги получат, жителите не би трябвало да посещават офиса ни и да стоят по опашки, и не на последно място електронните услуги са с 30% по-евтини. Ако успеем да понижим потока на жители в нашите приемни, ще освободим потенциал, който да компенсира незадоволителната бройка на чиновниците в Службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК) и ще се сътвори опция за извършване на нараствания размер от услуги, без това да въздейства върху качеството и бързината на административното обслужване на физическите и юридически лица.

Ще работим и в посока да убедим всички администрации, че скиците и схемите, издадени посредством далечен достъп до осведомителната система на кадастъра и имотния указател имат силата на формален документ и следва да ги употребяват при провежданите от тях административни производства, т.е. да понижим административната тежест.

Между АГКК и кои администрации следва да има електронна връзка?

Агенция по вписванията, общинските администрации, министерството на земеделието, храните и горите, Министерство на околната среда и водите, АПИ, НКЖИ и други при основаване на геопространствените бази данни. Очакваме увеличение използването на електронните документи от нотариусите, въз основа на основаната норма през 2014 година, която дава опция на нотариусите, употребявайки осведомителната система на кадастъра, да получават публични документи посредством далечен достъп. Трябва еднопосочно да сложим знак на тъждество сред електронната схема и на книжен притежател. Също по този начин ще фокусираме разяснителната ни активност и върху друга група – брокерите на недвижими парцели. Те да могат да вършат информации посредством интернет и да имат предварителна информация за парцелите, което е належащо изискване за сполучливо завършване на покупко-продажбите с недвижими парцели, а не както постоянно се случва в последния миг, няколко дни преди договорка притежателите да декларират нашите услуги.

Това не е малко мъчно постижимо като се има поради, че тяхната активност не е урегулирана законово?

Ще изпълним контакти с НСНИ. Предстоят диалози. Ще отбележа, че при търсене и разглеждане на кадастралната карта посредством далечен достъп до осведомителната система на кадастъра и имотния указател не се заплаща такса. Агенцията дава както публични документи по този начин и информации в електронна форма и графичен тип, за чието заявяване не е належащо съществуването на електронен автограф. Брокерите могат да предизвикат притежателите да вършат информация за пълнотата на данните за техните парцели. Искаме да насърчим медиаторите да ревизират информацията и да я употребяват в цялостния й размер.

Ще се фокусираме върху всички консуматори и за нас е доста скъпо да получаваме информация за тяхната задоволеност от нашите услуги, в случай че би трябвало ще усъвършенстваме и усъвършенстваме нашите услуги, ще надграждаме УЕБ ПОРТАЛ "КАИС " и при нужда ще подобряваме неговия интерфейс, с цел да създадем опция за лесна и ефикасна приложимост, тъй че да се доближи до стремежи резултат. Това са по-дългосрочни цели, само че ще работим и в тази посока.

Какви са Ви проектите по отношение на цифровизацията на кадастъра?

Това е главната активност, би трябвало да продължим да работи интензивно. На всички експерти в сектора е известно, че добре развитият кадастър усъвършенства капиталовия развой в страната. Липсата на кадастър гони вложителите, подкрепя измамите с недвижими парцели, улеснява укриването на налози и така нататък

До 2019 година 96% от територията на България би трябвало да е покрита с кадастрална карта? В каква степен е подготвена тя към днешна дата?

Преобразуването на Картата на възобновената благосъстоятелност, основана по реда на Закона за собствеността и използването на земеделските земи и Закона за възобновяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, в кадастрална карта и кадастрални регистри се извършва по график и за в този момент не се следи закъснение. Ще поставим старания срокът да бъде спазен. Към момента имаме към 60% покритие на територията с кадастрална карта, приказваме за неурбанизираните територии - аграрни и горски територии.

Поетапно до края на 2018 година, най-късно доникъде на идната година ще бъде утвърдена кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия, след което следва да се създаде картата за оставащите обитаеми места, с цел да се доближат 100%.

Това е нужна причина АГКК да се утвърди като мощна административна конструкция на територията на България и да се наложи като единствен снабдител на кадастрална информация. Според мен това е пътят за развиване на организацията.

Може ли да напомним с какво кадастралната карта е значима за вложителите?

Създаването на настоящи и точни цифрови картни материали за потребностите на планирането, капиталовото планиране, построяването на инфраструктурни обекти и други е причина за създаване на политики за стабилно развиване на районите, от своя страна това постанова бързото развиване на дейностите в региона на геодезията и картографията. Актуалната географска и кадастрална информация е инструмент за взимане на решения в доста браншове.

За всеки капиталов план е належащо да осигурим вярна и точна картографска и кадастрална основа. Кадастралната карта дава цялостна информация за недвижимата благосъстоятелност с точните й площи, предопределение и притежатели, типовете обекти, тяхната идентификация и характерностите им, в това число данни за акуратност, новост, тримерен обсег и юридически статут. В кадастъра се съдържа информация и за зоните на ограничавания върху поземлените парцели, които произтичат от сервитут или ограничаване, зародили въз основа на нормативен или административен акт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР