По-малко изпити за децата в четвърти клас и повече за

...
По-малко изпити за децата в четвърти клас и повече за
Коментари Харесай

Какво ново очаква образованието през 2020 г.

По-малко изпити за децата в четвърти клас и повече за учениците в 10-и клас, нови олекотени стратегии по математика за 5-и, 6-и и 7-и клас, по-високи заплати за учителите, само че и повече условия към тях за разчупване на обичайното преподаване, първи самостоятелни оценки на част от школата у нас и така нататък Това са част от новостите, които очакват системата на българското приблизително обучение през 2020 година На университетския фронт също няма да е леко - там се чака приемането на основни промени в закона за висшето обучение.

 

За най-малките

 

От образователната 2020/21 година 4-годишните деца също ще подлежат на наложително предучилищно обучение като по-големите, като законовите промени за въвеждане на новото условие ще стартират да се приготвят още този месец. Очаква се обаче огромните градове да извоюват пролонгация за тази смяна, защото в тях има проблеми с дефицита тук-там за децата. Тепърва ще се прецизира и дали наложителното предучилищно обучение би трябвало да е единствено в градина, или може и в учебно заведение - нещо, което по никакъв начин не се нрави на родителите. 

 

За учениците

 

От тази година четвъртокласниците ще имат единствено два изпита вместо четири  - по български език на 27 май и по математика - на 29 май, защото досегашните изпити по " Човекът и природата " и " Човекът и обществото " отпадат. Според някои родители това напълно ще демотивира децата им да учат естествените науки, които така и така са неглижирани в идващите стадии на образованието, други пък се радват, че учениците се облекчават. Ефектът ще се види в близко бъдеще. За четвъртокласниците има още една основна смяна - образователната година се удължава и децата ще учат не до 31 май (14 седмици), а до 16 юни (16 седмици).

Изпитите за седмокласниците се изместват с една седмица по-рано - националното външно оценяване по БЕЛ ще е на 9 юни, а по математика - на 11 юни. Изпитът по български език и литература за тях ще е върху 20 български произведения , а не както до момента върху 12. Причината е, че от актуалната 2019/20 година изпитът в частта по литература ще мери знанията на младежите, добити освен в 7-и клас, а и в 6-и клас. За идната 2020/21 година се чака те да бъдат препитвани върху целия материал, изучаван от 5-ти до 7-и клас. Докато пробата по български за седмокласниците остава с 26 въпроса, този по математика ще е с 2 въпроса по-малко - 23 вместо тазгодишните 25.

На учениците сред 5-и и 7-и клас от просветното министерство дадоха обещание нови, олекотени стратегии по математика , които да оставят повече време за затвърждаване и преговор на наученото. От МОН към този момент започнаха обзор на сегашните стратегии.

Най-голямата смяна чака десетокласниците, които също като четвъртокласниците започнаха от тази образователна година да учат по нови образователни стратегии и учебници. През юни те за първи път ще се явяват на национално външно оценяване , на каквото към този момент подлежат по силата на новия учебен закон, съгласно който наученото от учениците следва да се мери при завършването на всеки стадий (в случая първи гимназиален). Изпитите им отново ще са по български и по математика - надлежно на 9 и 11 юни, макар предизвестия на учители, че акцентът върху тези два предмета напълно ще пренебрегне останалите. На двата изпита подлежат всички десетокласници, без значение дали считат да продължат или да приключат образованието си. Те ще имат опцията да продължат във втори гимназиален стадий в същото или в друго учебно заведение, да преминат от професионална към профилирана подготовка и назад. При пренасяне от едно учебно заведение в друго или от една паралелка в друга би трябвало да се вземат поради свободните места, както и рамковият образователен проект, по който е учил ученикът до 10-и клас (от него зависи дали ще се държат приравнителни изпити). Учениците, които приключват 10-и клас в обединените учебни заведения, обаче ще могат да продължат образованието, едвам откакто аплайват за банкет в друго школо (за места в спомагателен план-прием, който ще афишират училищата). Втора акция по кандидатстване на процедура ще има единствено за към 800 възпитаници от обединените школа, като точно за тях оценките от НВО-то ще са от голяма важност (те ще аплайват с тях).

Изпитите за инспекция на цифровите компетентности на десетокласниците са в интервала сред 15 и 19 юни, а изпитът по непознат език за тях, който е по избор - на 17 юни.

Новости има и за учениците, които на 15 септември ще постъпят в 11-и клас (сегашните десетокласници). Те за първи път ще стартират да учат по новата образователна стратегия, която ще е мощно профилирана - младежите ще имат единствено 5 образователни предмета - български, литература, математика, спорт и гражданско обучение, а останалото време ще е отдадено на 2-3 профилиращи предмета.

Матурите за зрелостниците ще са още веднъж в третата седмица на май - 20 и 22 май.

 

За учителите

Педагозите посрещат 2020 година с увеличени заплати. Минималната стартова заплата за преподавател се покачва от 920 на 1085 лева Възнагражденията на старши учителите скачат от 955 на 1120 лева на основните учители - от 1005 на 1176 лева, на заместник-директорите - от 1065 на 1246 лева, а на шефовете - от 1140 на 1334 лева Финансовите поощрения обаче ще вървят и с по-големи отговорности. От учителите към този момент ще се желае не просто да предават познания, а да стимулират учениците. За задачата те ще би трябвало да разчупят методите, с които са преподавали до момента, да преглеждат повече на практика проблеми и проблеми, които да учат учениците им да мислят, да употребяват новите технологии и други За задачата МОН изпрати до учебните заведения къса брошура с инструкции по какъв начин да се вкара компетентностния метод, т.е. по какъв начин да стане на процедура преходът от познания към умения. 

 

ОЦЕНКА

През 2020 година ще продължи почналата преди няколко месеца самостоятелна оценка на учебните заведения у нас , която се прави от Националния инспекторат по образованието. През последните месеци на предходната година външните и вътрешни инспектори съумяха да ревизират учебни заведения от Софийска област, за януари и февруари т.г. е планувано инспекциите да продължат из учебни заведения в Ямболско. Целта е те да дадат справедлива оценка на мощните и слабите страни на образователните заведения, които по-късно да бъдат подкрепени методически от районните ръководства по образованието.

 

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

Сериозни промени чакат и университетите. Договори за ръководство сред ректорите и просветният министър, мораториум върху откриване на нови вузове, правене на национална карта на висшето образоване, ограничение на така наречен летящи професори, въвеждане на минимална заплата за преподавателите и така нататък - всичко това са единствено част от препоръчаните от МОН промени в закона за висшето обучение, които чака да влязат на второ четене в просветна комисия още през първите месеци на 2020 година Надеждите се те да излекуват пороците в системата на висшето обучение и да покачат отговорността на ректорите във връзка с харченето на обществени средства и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР