По-малко хора са потърсили убежище в Европейския съюз през миналата

...
По-малко хора са потърсили убежище в Европейския съюз през миналата
Коментари Харесай

Търсещите убежище в ЕС са намалели рязко миналата година


По-малко хора са потърсили леговище в Европейския съюз през предходната година. Общият им брой обаче остава по-висок от интервала преди мигрантския взрив през 2015 година, когато в Европа дойдоха над 1 милион души и това провокира политическа рецесия, която към момента разделя Европейски Съюз.

Молбите за леговище, подадени в Европейски Съюз предходната година, са спаднали с 44% спрямо миналата година, сочи оповестеният в понеделник отчет Европейска работа за поддръжка в региона на убежището (EASO). Общо 728 470 са били подадените молби през 2017 година при 1.3 млн. през 2016 година Допълнителен спад е регистриран и през първите четири месеца на 2018 година, излиза наяве от данните.

Над 1 млн. души са влезнали в Европейски Съюз през 2015 година, множеството от които сирийци.

Сирия, Ирак и Афганистан остават страните, от които най-често идват хората, търсещи леговище в Европейски Съюз – 29% от всички молби.

Броят на подадените молби отразява внезапния спад на хората, предприемащи рисковани пътувания през източното Средиземноморие към Гърция и през централното Средиземноморие към Италия. Все повече хора пътуват от Западна Африка към Испания.

Германия продължава да е европейската страна, където най-вече бежанци търсят леговище. През предходната година там са подадени 222 560 молби. Следват Италия, Франция и Гърция. Англия е на пето място с 33 780 подадени молби или 4.6% от всички подадени в Европейски Съюз.

От всички подадени предходната година молби, 954 100 към момента чакат решение, в това число 443 640 в Германия.

През последните две години Европейски Съюз се пробва безрезултатно да създаде общи правила за леговище, само че диалозите по въпроса дали да има наложителна система за разпределението на бежанци в другите страни, към момента са в задънена улица.

Европейските водачи ще дискутират тематиката още веднъж на срещата си идната седмица. Германски държавен представител отхвърли известия в медиите, че изключителни диалози ще се водят този уикенд.

Проблемът с бежанците докара до раздор в немската ръководеща коалиция, само че в понеделник стана ясно, че баварският Християнсоциален съюз е дал две седмици пролонгация на канцлера Ангела Меркел, която да се опита да откри общо за Европейски Съюз решение по време на срещата сред европейските водачи в края на месеца. Ако такова решение не бъде открито, Германия ще стартира да връща масирано мигранти още от границите на страната, съобщи немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС).

Той предлага краткотраен компромисен вид: от немските граници в началото да бъдат връщани единствено тези претенденти за леговище, които са със възбрана за влизане на територията на страната. На заседание на управлението на ХСС в Мюнхен министърът е оповестил в понеделник, че ще издаде съответните разпоредби още в идните няколко дни.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР