По-малко бебета в България умират - всъщност най-малко, откакто се

...
По-малко бебета в България умират - всъщност най-малко, откакто се
Коментари Харесай

Здравето на българите - намаляват раковите болести, рекорд по най-малко починали бебета

По-малко бебета в България умират - в действителност минимум, откогато се води статистика за този индикатор, сочи Годишният отчет за положението на здравето ни, отразяващ ситуацията през 2018 година.
Освен това има още една вест - понижават раковите заболявания, само че нзаселението застарява. Средната дълготрайност на живота продължава да се усилва и през 2018 година доближава 74.83 години, само че към момента е по-ниска от тази в Европейски Съюз - 80.9 години.
Ярко изразена наклонност за понижение се отбелязва във връзка с детската смъртност, която през 2018 година бележи най-ниското равнище в история на демографската статистика в България - 5.8 на 1000 живородени деца, при 6,4%о през 2017 година. Наблюдава се дълготрайна наклонност за понижаване на този индикатор - през 2000 година детската смъртност е 13,3%о, 2010 година - 9,4%о, а 2015 година - 6,6%о. Благоприятни трендове са налице и при повъзрастовите индикатори за детска смъртност - неонатална и постнеонатална, които също понижават.
И през 2018 година продължава да понижава заболеваемостта от злокачествени новообразувания по отношение на миналата година - 406.7%ооо, при 424.8%ооо за 2017 година и 569.5%ооо за Европейски Съюз. Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи и рак на млечната жлеза при дамите, следвана от рак на мъжките полови органи.
Продължават отрицателните промени във възрастовата конструкция на популацията и демографското остаряване, само че това е проблем, присъщ и за другите страни-членки на Европейски Съюз. През 2018 година се резервира наклонността за понижаване на раждаемостта – коефициентът на общата раждаемост е 8.9%о, при 9.0%о за 2017 година, което е близо до равнището в множеството европейски страни (9.7%о).
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 1 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР