По-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин - Катерина Тихонова

...
По-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин - Катерина Тихонова
Коментари Харесай

Малката дъщеря на Путин се разведе и съпругът й загуби част от богатството си

По-малката щерка на съветския президент Владимир Путин - Катерина Тихонова се разведе, заяви организация " Блумбърг " като цитира четирима души, осведомени с въпроса, които са поискали анонимност, оповестява Mediapool.bg

Тихонова е омъжена за Кирил Шамалов, който стана супер богат, с помощта на брака си. Той се е върнал още веднъж на работа в петролната компания " Сибур ", където е работил преди да се ожени за щерката на Путин.

От " Сибур " стартира кариерата на Шамалов, който за малко време става милиардер и там го връща падението му. Обратите в ориста му са един от редките случаи, когато се разкриват тайните способи, по които обкръжението на Путин свързва семейство, другари и финанси, отелязва " Блумбърг ".

Възходът на Кирил Шамалов стартира през 2012 година, когато той се готви за сватба. Тогава е  вицепрезидент на " Сибур ", в която основни акционери са олигарсите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. Те го издигат до заместник-изпълнителен шеф, а по-късно му дават 4.3 на 100 от компанията. През 2014 година със заем от " Газпромбанк " той придобива още 17% от Тимченко за към 2.2 милиарда $. Тогава Шамалов е единствено на 32 години.

През април 2017 година " Сибур " афишира, че Шамалов е продал на Михелсон акциите, които е закупил от Тимченко. Макар детайлностите и повода за договорката да не са огласени обществено, осведомен с трансакцията източник твърди, че Шамалов не спечелил нищо от продажбата, защото му разрешили да има тези акции като един тип доверие, тъй като е член на фамилията на Путин. Краят на  този фаворизиран тип благосъстоятелност пристигнал дружно с края на брака, настояват три от източницитена " Блумбърг ".

Тези връзки са били деликатно следени от американското Министерство на финансите и други организации във Вашингтон. До 29 януари следователите би трябвало да предадат лист от съветски олигарси, които могат да бъдат подложени на по-нататъшни наказания. Сред съветския хайлайф порастват опасенията, че черният лист на Съединени американски щати ще се разшири и ще включва наследниците им, като усложни за години напред живота им.

Шамалов е отказал да разяснява информацията за развода, заяви негов представител. От офиса на Катерина Тихонова към този момент не са дали отговор на молбата за коментар. Не са дали отговор също по този начин представителят на Кремъл Дмитрий Песков, Леонид Михелсон и от " Газпромбанк ".

От пресслужбата на " Сибур " обявиха, че Шамалов се е издигнал в йерархията и е получил акциите от акционери въз основа на достиженията си.

Гоорител на Тимченко съобщи, че олигархът продал на Шамалов акции на пазарна цена.

Бащата на Шамалов не е открит за коментар.

Излизането от фамилния кръг на Путин обаче не е било тотална загуба за Шамалов, чието благосъстояние съгласно Индекса на милиардерите на " Блумбърг " възлиза на 800 милиона $. Това се дължи най-много на тези 3.9 на 100 от " Сибур ", които той към момента има. Тези акции сега се правят оценка на 504 милиона $.

В тези оценки не влизат лихвите, които Шамалов може да е платил за заема от " Газпромбанк ", нито смяната на фамилното му състояние. Според съветските закони някогашните съпрузи имат право на половината от всички активи, насъбрани по време на брака, в случай че не е имало предбрачно съглашение.

Кремъл ревниво пази фамилните секрети на Путин. Дори при изискване за анонимност хора, потърсени по отношение на последните информации, не споделили дали Катерина Тихонова се е развела, нито даже по кое време се е омъжила.

Владимир Путин рядко приказва за фамилията си. Двете му дъщери носят момински семейства, разнообразни от неговата. Путин разгласи за развода си със брачната половинка си Людмила след излизане от балетно зрелище в Кремъл през 2013 година

Две години по-късно той показа, че двете му дъщери - Катерина и Мария, са приключили съветски университети и приказват по няколко езика. Те се справяли добре в кариерите си, като не се появявали обществено и избягвали да се занимават с бизнес или политика.

За Катерина Тихонова се знае, че танцува акробатичен рок и работи в Московския държавен университет.

Другата му щерка Мария е ендокринолог и е омъжена за холандец. Миналата година новината, че те имат дете, пристигна от интеврвю на Путин пред американския режисьор Оливър Стоун.

Макар към този момент да не е обвързван директно с Кремъл, Кирил Шамалов може да попадне в новия американски черен лист. 

Баща му Николай Шамалов беше включен в черния лист на Европейски Съюз болести спора в Украйна. Шамалов-старши беше разгласен за част от " авторитетна група " към Путин. Той е акционер в банка " Россия " - първата институция в страната, глобена от Съединени американски щати. Част от нея има и Генадий Тимченко.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР