По-лоша от очакваното и с по-ниски добиви приключва тазгодишната кампания

...
По-лоша от очакваното и с по-ниски добиви приключва тазгодишната кампания
Коментари Харесай

По-лоша розова реколта тази година

По-лоша от предстоящото и с по-ниски добиви завършва тазгодишната акция по прибирането на маслодайната роза . В четвъртък публично завършват с брането на рози в Павелбанско, а в Казанлъшко от през вчерашния ден на процедура са разпуснати розоберачите, като се изключи най- южните села, Горно Черковище, Кънчево, Розово, където има масиви за дообиране в границите на още ден-два.

Средният рандеман от декар маслодайни  рози тази година е 350 кг , приблизително със 100 кг по-нисък от миналогодишния. Причината за това е в неприятните метеорологични условия през март и април, които са попречили на розите да дадат добър добив, макар множеството цвят в масивите.  

Заради по-ниските добиви от декар се чака да скочи и количеството розов цвят, нужен за производството на 1 кг розово масло - сред 3500-3700 кг за един кг масло . Ниският рандеман от декар ще бъде обезщетен от по-повечето засети площи с маслодайна роза и на процедура ще се създаде същото количество розово масло, с което страната ни зарежда международната козметична промишленост - към 1,5 тона.

Отново обаче се чака да остане непродадено количество розово масло, поради ненамерилите пазарна реализация близо 600  кг розов масло от реколтата предходната година. Основната причина розовото масло да остане в трезорите,  е високата му цена : сред 9000- 9500 евро/кг и нагоре. Според Ридван Иляз, който е огромен аграрни собственик и розопроизводител, се чака цената на розовото масло да е в естествените си граници от 7000-7200 евро/кг. Тази година розоберачите получаваха всеобщо по 1 лв/кг набран розов цвят , а изкупната цена на цвета от розопроизводителите варираше в необятни граници - от 1,80 лв/кг до 2,70 лв..

Заради ниската изкупна цена от самото начало на акцията, траяла три седмици, на разнообразни места в страната дребни розопроизводители стачкуваха и изхвърляха розов цвят , в символ на противоречие с ниските, съгласно тях, изкупни цени на суровината. Розопроизводителите упорстваха за държавна интервенция в сектора и разтрошаване на картел, основан сред огромните играчи на този пазар. Картел няма, безапелационни бяха огромните розопроизводители и розотърговци и обясняваха обстановката със свръхпроизводството, неконтролируемото засаждане на нови розови масиви и необезпечената с контракти продукция.  -->
 
40 000 са сега насажденията у нас с маслодайни рози , 100 са построените розоварни в страната за произвеждане на етерични масла.
 
Ситуацията тази година с изкупната цена на розовия цвят напълно скоро може да се повтори при друга маслодайна просвета - лавандулата , предвижда Иляз. В момента се оферират непродадени количества лавандулово масло от стопани в Северозападна България, само че купувачи няма. Причината е, че се изчаква новата годишна продукция, от която съгласно прогнозите цената на лавандуловото масло ще е по-ниска и в границите на нормалната- 60-70 евро/кг лавандулово масло.

Предлаганите в този момент на пазара и предходната година лавандулови масла от България са приблизително с по 20-30 евро по-скъпи - към 90-100 евро/кг и купувачи за тях... няма.
 
Конкуренцията става все по-жестока и по- огромна , разясняват розопреработватели и търговци на етерични масла. Турция и Иран са единствено две дестинации, чийто артикули ни подпират на международния пазар, на който всеки с по-ниска цена на продукта е евентуален съперник, споделят те.

За тези, които занапред имат проекти да основават масиви с етерично-маслени култури, съвременни и търсени на международните пазари, шлагер са римската лайка и безсмъртничето, с генезис Корсика (Корсиканско масло) .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР