По линия на правната помощ и договорите за правна помощ

...
По линия на правната помощ и договорите за правна помощ
Коментари Харесай

Ивайло Дерменджиев: Едва ли екипажът на Верила ще се прибере скоро

" По линия на правната помощ и договорите за правна помощ със съответните страни, където е станало закононарушение, към този момент хипотетично, без причинители потвърдени, само че по този начин или другояче арестувани, би трябвало да се намеси и да взе участие със своите институции и собствен представител там ", съобщи юристът по интернационално право и ръководител на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

Той добави, че страната ни би трябвало да търси форма на присъединяване в следствието на случая.

Прогнозата на Дерменджиев, е че надали българският екипаж на " Верила " ще се прибере толкоз скоро:

" Засега най-вероятно ще бъдат арестувани, тъй като те са на стадий помагачи евентуално, на стадий са причинители или не знам подготовка каква би се приложила, само че по този начин или другояче ще бъдат арестувани до момента в който се откри обективната истина ".

Как ще се работи, в случай че се стигне до обвинявания, арести и дори правосъден развой?

" Действат законите и разпоредбите, които са за територията на Ирландия, надлежно когато има забъркани непознати жители, биха могли да се ангажират и другите институции - посолство, наложително ношето консулство ще бъде привлечено в Ирландия.

Само че тук има една дребна специфичност, че с цел да взе участие нашият консулски представител, той би трябвало да бъде пожелан от арестуваните, тъй като има процедура, по която могат да откажат да взе участие български представител и това ще е много симптоматично, в случай че се склучи ", сподели юрист Дерменджиев.

По рано през днешния ден министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че 500 кг кокаин са открити на борда на кораба " Верила ", който е арестуван в Ирландия.

Министерството на външните работи са поискали спомагателна информация от ирландските си сътрудници, оповестиха министър Стоянов и вицепремиерът Мария Габриел.

Двамата бяха извънредно сбити, само че въпреки всичко стана ясно, че контактите с ирландските управляващи са интензивни:

" За момента има доста дейна връзка на равнище оперативно интернационално съдействие, тъй че занапред ще излизат обстоятелства и условия. В момента имаме информация, че са арестувани.
Екипажът е от 17 български жители и един украински.

От нас се желае единствено потвърждаване, че това са хората. В момента се проучва това, което ние имаме като информация от случая до моментга, както и сходни случаи обратно във времето, от които вероятно ще изведем заключения за това какво тъкмо се случва в международен мащаб по линия на опиатите и най-много превоза на наркотични субстанции ", сподели Калин Стоянов, а вицепремиерът Мария Габриел изясни какво може да направи външното министерство по този случай:

" Единствено и единствено в границите на компетенциите на Министерство на външните работи. Действията ни са само отправени към искане на информация. След това виждате, че има и други министерства или други органи, в чийто обсег попадат дейности и пълномощия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР