По-лесно и по-удобно от всякога стана да се изключиш от

...
По-лесно и по-удобно от всякога стана да се изключиш от
Коментари Харесай

Как Sony Walkman създаде културата на слушалките

По-лесно и по-удобно от всеки път стана да се изключиш от околния свят - без значение дали от бърборещите сътрудници в офиса, от хората на улицата, в рейса и трамвая

Емблематичният Sony Walkman сътвори цяла нова просвета, която не умира – културата на слушалките (снимка: CCO Public Domain)

Тези дни една остаряла, само че в прочут смисъл безконечна технология навърши своите 40 години: Sony Walkman. Мнозина ще кажат, че това е просто една отживялост, само че не е напълно по този начин.

Емблематичното касетно устройство сътвори цяла нова просвета, която не умира – културата на слушалките, с които можем да си позволим да слушаме обичаната музика на всички места, да откриваме нова музика и да се изключим от света.

Бягство от действителността

Не доста след своята поява през 1979 година Walkman на Sony стартира да се преглежда като освен това от съвременен аудио плейър. Той се трансформира в средство за задоволително бягство от действителността, за изключване от шумотевицата на околния свят.

Начинът, по който мини-касетофонът на Sony оставя своята следа в света, е забавен и емблематичен. Днес ние одобряваме за даденост опцията да забодем слушалки в ушите и да се откъснем от врявата в близост – от диалозите в трамвая, от паниката на улицата, от бученето на самолетния мотор по време на път.

Но концепцията в миналото е била революционна, даже шокираща. Walkman, фиктивен от огромните киномани на Sony, които желали да се забавляват с класическа музика, до момента в който летят по целия свят, въобще не подсказвал какъв блестящ триумф го чака. Хората били привикнали да слушат радио посредством своите транзистори или виниловите плочи с музика.

Ето тогава се появява Walkman, първообразът на днешните музикални плейъри, каквито всички имаме в своите смарт телефони. Казват, че наред с това той е насърчил и развиването на редица нови стилове музика, станали известни като „ различна ”, и е предизвикал 30% нарастване на спортното вървене – което евентуално е добре за всички ни.

Цък, пей ми

„ Защо Walkman има значение? Става дума за контрола на наличието. Това е индивидуализирано развлечение ”, споделя Дейвид Хайду, музикален критик от The Nation и професор в Колумбийския университет. „ Това беше нещо извънредно [за времето си] ”, цитира думите му Уол Стрийт Джърнъл.

Самият Хайду не е толкоз въодушевен, когато участва на излизането на Walkman през 1979 година „ Току-що видях най-глупавия артикул, изобретен в миналото ”, споделя той на приятелката си по това време. „ Предполага  да се разхождаш, слушайки музика с включени слушалки? ”.

Но новата джаджа бързо набира известност. А Хайду схваща каква е работата. Всички стартират да харесват Walkman. Става съвременно да си направиш самичък аудио-касета с музика по собствен усет, със заглавие, написано на ръка от горната страна върху етикета. Хората вървят със слушалки в ушите, очевидно в положително въодушевление.

Този табиет младите да се самоизолират, несъмнено, скоро основава и обществена отдалеченост. По-лесно и по-удобно от всеки път става да се изключиш от околния свят, от обкръжението, от човечеството – без значение дали става дума за бърборещите сътрудници в офиса, за хората на улицата, в рейса и трамвая, та даже и за минувачите на улицата, които биха могли да те спрат и да изискат да ги упътиш. Потопени в еднолично прекарване, хората се отхвърлят от опциите за физическото взаимоотношение човек-човек.

Обратно обратно

Наистина ли Sony Walkman е предвестител на смарт телефоните? Вижте сами.

1979

Първият Walkman на Sony пес появява на пазара по концепция на съоснователя Масару Ибука за основаването на дребен самостоятелен аудио плейър, който да бъде усъвършенстван за възпроизвеждане на касети.

1984

Sony афишира и портативния CD плейър Discman малко след появяването на компактдисковете. Новият формат е на път да заеме централно място през 90-те, когато всички са захласнати от модата да „ пекат ” дискове с самостоятелни подборки музика. Въпреки усъвършенстваното звуково качество, лекият плейър не е подобаващ за тичане със слушалки в уши.

1992

Sony разкрива новия формат – MiniDisc – дребен по мярка диск, допускащ запис, компресиране на данни и персонализиране, превъзхождащ компактдисковете. Sony съумява да продаде единствено към 50 000 плейъра през първата година. MiniDisc Walkman е забавен за малко и залязва в края на десетилетието.

2001

Apple е подготвена със своя iPod, давайки подтик на популяризирането на MP3. Именно MP3 плейърите стават шлагер по целия свят. Успехът им се оказва предвестител на появяването на iPhone през 2007 година

2019

Почти всеки слуша музика на смарт телефона си и даже може да реагира с текстови мнения и емоджи. Малък брой фенове на музиката към момента търсят артикули за възпроизвеждане на първокласен тон, с цел да се насладят на музиката пълноценно и рационално.

Walkman в числа

2,5: 2,5 часа е истинският живот на батерията на Walkman с акумулатори AA.

199: 199 $ е цена на истинския Walkman, което се равнява на днешни $1347.

3198: 3198 $ е цената на най-скъпия Walkman, MP3 плейърът от серията Signature 256GB NW-WM1Z, който тежи повече от кг.

300+ : толкоз са другите модели и устройства, които Sony пуска под своя етикет „ Walkman ”.

400 милиона : броят на устройствата Walkman, от плейърите с касети с магнитни ленти до MP3 плейъри, които Sony е продала по целия свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР