По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, отколкото

...
По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, отколкото
Коментари Харесай

Тайните на севернокорейската икономика

По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, в сравнение с да се съберат данни за стопанската система на Северна Корея. От 1960-те години насам Пхенян не разгласява статистики. Какво се знае за тази капсулирана страна написа в собствен материал " Дойче Веле ".

Дори американските секрети служби признават, че закръглят личните си данни за развиването на севернокорейската стопанска система с до 10 милиарда $. Този факт повече от красноречиво сочи, че няма достоверни източници на информация за Северна Корея. От десетилетия насам режимът не разгласява никакви надеждни статистики. В множеството случаи цифрите се базират на външни оценки с приблизителна акуратност. Това се дължи и на интернационалните наказания, наложени на страната, както на обстоятелството, че режимът на Ким Чен Ун прави всичко допустимо да капсулира своята империя.

Цифрите от 2011 година ясно демонстрират какъв брой мощно се разграничават данните за икономическото положение на страната. Тогава американското държавно управление е оценило Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на 612 $. А съгласно Bank of Korea, той е възлизал на 1197 $. Данните демонстрират също и гигантския контрастност в развиването на двете корейски страни. Южна Корея с нейните 51 милиона жители през 2016 година е основала Брутният вътрешен продукт в размер на 1. 400 милиарда $. В същото време Северна Корея с нейните 25 милиона поданици е имала Брутният вътрешен продукт в размер на едвам 26,5 милиарда $. Светове разделят двете елементи на Корейския полуостров и във връзка с търговията. През 2016 година Южна Корея е осъществила импорт и експорт за 1 000 милиарда $. Приблизителните оценки за Северна Корея се двоумят към 6 милиарда $. Най-важният търговски сътрудник и за двете корейски страни обаче е еднакъв - Китай.

Всички тези данни са с източник Южна Корея. Цифрите на Bank of Korea минават за относително достоверни. Но във връзка с севернокорейската стопанска система те се базират на приблизителни оценки, получени благодарение на всевъзможни способи, в това число и шпионски: сателитни фотоси на селскостопанските площи, наблюдения върху изхвърляните газове от фабричните комини, както и сведения на трети страни за товарите на корабите, пътуващи от и за Северна Корея.

Един милион плебеи на труда

Къде се създават стоките, които изнася Северна Корея? На този въпрос не може да се даде безапелационен отговор. Навярно - в големия брой трудови лагери, сходни на руския Гулаг, където 120 000 политически пандизчии са подложени на насилствен труд. " Режимът на Ким Чен Ун е може би най-репресивната система в света ", споделя Брад Адамс от правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч. В своя Глобален показател за робството по света Walk Free Foundation показва, че броят на актуалните плебеи в Северна Корея възлиза на към 1,1 милиона души.

Южна Корея се подрежда измежду 20-те най-важни стопански народи в света. През 2017 година страната е била шестата по величина експортна нация в света, която има девети по величина Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Южна Корея се подрежда и на шесто място в света по икономически приръст за първото тримесечие на 2018 година.

Разликите в виталния стандарт на двете корейски страни също са големи: През 2016 година междинната дълготрайност на живота в Южна Корея е била 82 години, а в Северна Корея - 71,5 години. Една от аргументите за тази разлика е следната: По данни на Световната организация по издръжка и земеделие /ФАО/, през 2016 година 10,3 милиона от общо 25-те милиона поданици на Северна Корея са страдали от хронично недохранване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР