По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са

...
По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са
Коментари Харесай

Едва 13 са донорите у нас тази година

По аршин на Евротрансплант донорите у нас би трябвало да са 10 на 1 милион българи. Миналата година общо са били 16, до този миг през 2019 година те са едвам 13, това сподели в студиото на Българска национална телевизия Росен Иванов - изпълнителен шеф на организация " Медицински контрол ". Той разяснява тематиката с донорството у нас дружно с Стефан Тамбуев - първият българин с белодробна трансплантация във Виена.

Росен Иванов разказа аргументите, заради които броят на донорите у нас е толкоз невисок:
" Проблемът е в това, че са малко донорите. След това имаме проблем с интензивността на координаторите по донорството в лечебните заведения, които са донорски бази. Говоря за интензивност, която все още не може да се управлява, уповавам се в близко бъдеще това да се случва. Проблем също по този начин е и недобрата осведоменост на обществото. Имаме малко над 20% отводи на близки за донорство. "
Стефан Тамбуев описа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година.
" Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се реализира, доста хора започнаха да ме приветствам, че съм воин, който е претърпял всичко това. Но в тази ситуация герои са лекарите. "
Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР