По Конституция най-късно до 15 дни президентът Румен Радев трябва

...
По Конституция най-късно до 15 дни президентът Румен Радев трябва
Коментари Харесай

Попова: Очаквам Радев да подпише до 15 дни

По Конституция най-късно до 15 дни президентът Румен Радев би трябвало да е подписал указа за назначение на новия основен прокурор Иван Гешев. Това съобщи някогашният вицепрезидент Маргарита Попова по Канал 3. Тя добави, че неговото пълномощие е записано в член 125 ал.2 от Конститцията и то не е „ обвързана подготвеност “, както е в региона на дипломацията и защитата.

На въпрос дали може да сезира Конституционния съд, Попова изясни, че той може да го направи единствено с въпрос по отношенние на правомерност, а не във връзка с огранизацията на работата на Висш съдебен съвет, тъй като това повелява Конституцията. Тя добави, че не чака съветниците му да му дадат сходен съвет.

Ако не се произнесе в законовия период – 15 дни, това ще му коства неприятни взаимоотношенията с Конституционния съд, сподели още Попова. Това ще значи, че ще наруши Конституцията, това е моят прочит, сподели някогашният правосъден министър.

Президентът искаше да каже, че чува всички жители, по тази причина върна процедурата. Но той го направи без писмени претекстове до Висш съдебен съвет, макар че имаше сходни спекулации по време на днешното съвещание, сподели още Попова.

Тя изрази отчаяние, че днешните разпри във Висш съдебен съвет напомняли дразгите в пленарна зала. Политическото говорене на съвещанието срутва доверието в правосъдната системе, съобщи Попова.   

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР