По казуса с "Натура" българското правителство се държи по-лошо от

...
По казуса с "Натура" българското правителство се държи по-лошо от
Коментари Харесай

Бутането на ветрогенератори може да ни струва 600 млн. евро

По проблема с "Натура " българското държавно управление се държи по-лошо от арбитража за "Белене ", сподели пред News.bg във връзка развиването на проблема с "Калиакра " икономистът Красен Станчев.

"Правителствата на България вършат фундаментална неточност. Поведението им по това дело е даже по-лошо, в сравнение с в арбитража по плана "Белене ". Вместо да заеме една естествена тактика за отбрана и да изходи от това, което е първо по време и право ", разяснява Станчев.

По думите му съветниците на International Society of Protection of Birds са по-умели от тези на министерството. "И едните, и другите би трябвало да излязат с причини, които опонират на предходните им мнения. А държавното управление не води самостоятелни съвещания или тъй като е ядосано, или тъй като е неуместно, или тъй като желае да направи някаква пакост на тези хора, които са почнали някаква стопанска активност и постфактум са включени в НАТУРА ", сподели икономистът.

За локалните хора от Каварна, Балчик и Шабла, които излязоха на митинг, разбирайки че нивите им попадат в предпазената зона, Станчев изясни, че преди да стартират да се строят ветропарковете един декар от земите им е коствал някъде към 200-300 лева, най-вече 500 лева Когато стартират да се строят парковете, един декар получава цена сред 3 000 лева и 6 000 лева "В тази обстановка, даже и да сте Майка Тереза и да се нуждаете от пари за благородни хрумвания, вие ще се борите с другите притежатели на земя, да построят "перка " на вашата равнища. Ако сте кмет или кметица, вие бихте имали същото предпочитание: трябват ви пари и това, което може да извършите, е да предоставите общинска земя и да получите съответния приход за бюджета на общината ", безапелационен бе той.

По думите му хората са доста стимулирани. "Те се измъкват от ситуацията на 1996 -1997 година, с тогавашната зърнена рецесия, четирикратно обедняване и най-скъпия банкрут на банки в новата история на Европа. И желаят да живеят по-добре. Източникът на приходи е земята. Но тя не става за ястие, няма кой да финансира обработването й, а и ще минат години на усърдна и рискова работа, до момента в който се замогнете. А и не можете да я продадете на по-богати хора от чужбина. Това са и аргументите на така наречен "застрояване " въобще. Тази обстановка няма да се повтори ", безапелационен бе икономистът.

Относно лансираната от еколога Тома Белев концепция за пренасяне на перките,за да не се заплащат санкции, Станчев разгласи, че паркът на Mitsubishi e коствал към 120 млн. $, този на AES - 230 млн. евро, на EVN (по памет) - сред 90 и 100 млн. евро. "Като сумирате всичко получавате 450 млн. евро. Това са единствено директните ползи, които би трябвало да бъдат обезщетени, в случай че разрушите парковете. Но ще има и разноски по демонтажа и по възобновяване на околната среда (поне 90 млн. евро), плюс обезщетяване за пропуснати изгоди.

Получава се едно второ "Белене " с най-малко 600 млн евро вреди за стопанската система ",обясни Красен Станчев. По думите му, с изключение на деинсталирането, ще трябват същите вложения за новото създаване, даже и при потреблението на старите електро-ветро-генератори и впрочем техника.

"Кой глупак ще финансира такова мероприятие, още повече в толкоз несигурна правна среда ", реторично попита Станчев.

Той обаче е безапелационен, че повече строителство в зоните по "Натура " няма да има.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР