По казуса с избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

...
По казуса с избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието: ВСС да не бърза с избора на нов главен прокурор

По проблема с избора на Сарафов за и.ф. основен прокурор има две тези, изясни в Народното събрание министърът на правораздаването Антанас Славов. Изслушването му влезе изключително в дневния ред на Народното събрание през днешния ден по предложение на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според прокурорската гилдия от Висш съдебен съвет не става дума за избор на основен прокурор, по тази причина следва тя да вземе решението кой да извършва краткотрайно длъжността. Според други членове на Висш съдебен съвет в Закона за правосъдната власт няма експлицитна процедура за избор на и.ф на основния прокурор и на шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

" В единия случай имаме пояснение на закона, в другия случай би трябвало да създадем и да използван прилика на закона ", сподели Славов. " Аргументите на сътрудниците членове на прокурорската гилдия са, че не може да се допусни нито ден без да има изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Това са техните причини, те бяха изложени и на вчерашното съвещание на Висш съдебен съвет. В същото време друга част от членовете на Висш съдебен съвет през цялото време на тази процедура са смятали, че следва пленумът да реализира избора на и.д. основен прокурор ", описа Славов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР