По какво се различава представянето на двама атлети със сходни

...
По какво се различава представянето на двама атлети със сходни
Коментари Харесай

Как олимпийците тренират мозъка си

По какво се разграничава представянето на двама спортисти със сходни физически индикатори? Кое е това, което кара един играч по фигурно пързаляне да направи фамозно завъртане във въздуха и да се приземи сполучливо, а различен да падне безславно?

Проучване на Канадската асоциация по спортна логика на психиката твърди, че отговорът е в психическата подготовка на спортистите, до момента в който физическата е просто платформата, от която всеки състезател започва. Разликата сред първите и последните в класирането не се крие в мускулите, а в мозъка, споделят самите олимпийци в изявленията за въпросното проучване.

Малките цели

Топ спортистите са на мнение, че полагането на дребни цели е един от главните детайли на триумфа. Според думите им, осъществяването на комплициран скок или рекордно бързо втурване по ски писта са резултат от слагането на цели за всяка стъпка от процеса, а не блян към съвършено изцяло осъществяване.

Ако заложим в съзнанието си да осъществим дребните елементи съвършено, огромната картина се подрежда сама. Като даваме на мозъка си дребни и по-постижими цели, заобикаляме непотребния стрес, който постоянно съпровожда устрема към огромните достижения и който постоянно ни коства блестящото показване.

Да си приказваш самичък

Големите спортисти си приказват сами и ние не би трябвало да се срамим или опасяваме да вършим същото. Те настояват, че себеубеждението е един от най-ефективните способи да се подготвим да дадем най-хубавото от себе си. Говоренето на глас пред огледалото е мощен инструмент за програмиране на подсъзнанието към триумф, по-силен от въздействието на който и да е мотивационен гуру.

Визуализация

Визуализацията на триумфа и съвършеното осъществяване е основаване на вътрешна действителност, в която ние към този момент сме съумели в начинанието си. Когато сме съумели да " забележим " триумфа с окото на съзнанието си, физическият и действителен аспект на нашата цел става по-постижим.

Контрол над превъзбудата

Треперещите крака и сложното дишане са нещата, провалили повече спортисти и реализатори от разнообразни сфери, в сравнение с неналичието на подготовка и сложната конкуренция. Това е и повода да виждаме толкоз доста спортисти със слушалки тъкмо преди да излязат под прожекторите. Музиката, дълбокото диафрагмено дишане и говоренето самичък са най-ефективните способи да понижим вълнението и възбудата, и да се фокусираме върху представянето си. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР