По какви критерии и правила е избрана фирмата, която ще

По какви критерии и правила е избрана фирмата, която ще ...

БСП пита как е избрана фирмата, която ще събира тол таксите.


По какви критерии и правила е избрана фирмата, която ще събира тол таксите. Този въпрос отправи към правителството и АПИ зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. По думите му недопустимо е частна фирма да извършва подобна услуга. Още по-притеснително е, че зад въпросната фирма "Телетол" стоят съмнения, че е офшорка. А това българското законодателство ясно е приело и утвърдило като недопустимо за обществени поръчки.
Би било интересно да се види чия е собствеността в тази офшорна фирма. Интересен факт е, че фирмата е и администратор на събирането на таксите от „Синя зона“ в София и Бургас. Като имаме предвид кой управлява тези градове, това недвусмислено води към управляващата партия ГЕРБ, подчерта Свиленски. Според него от ГЕРБ виждат, че изпускат управлението, си гарантират следващи 10-годишни договори с над 100 000 млн. лв. приходи годишно.

Свиленски подчерта, че в момента, в който се опитват да въведат тол системата и да убедят хората, че трябва да се плащат справедливи цени за пътуване по българските пътища, се предоставя по непрозрачен начин на офшорна фирма да събира тези пари и да прибира над 100 млн. лв. годишно печалба.

Това няма как да не се отрази върху цените на хранителните продукти и на услугите. Ние сме предложили таксите да бъдат определени при ясни и точни критерии, съобразени с цените, предложени от Световната банка в минималния им вариант, каза още той.

Свиленски подчерта, че БСП е за въвеждане тол системата на магистралите и първокласни пътища, за постепенно увеличаване на цените, а не с тези стойности, които правителството предлага.

 

Източник: duma.bg