По жалби на български зелени неправителствени организации, в момента са

...
По жалби на български зелени неправителствени организации, в момента са
Коментари Харесай

След жалби на еколози: ЕК води 18 наказателни процедури срещу България

По тъжби на български зелени неправителствени организации, сега са в ход 18 наказателни процедури против България.

От тях изключително забавни и показателни за желанието на еколозите да притискат страната и да постановат рекет са три, написа в собствен материал сайтът „ Еко Новини “. Те са провокирани от еколозите, на които законодателно, посредством промени в Закона за устройство на територията(ЗУТ), бяха отрязани опциите безпределно да апелират общите устройствени проекти на общините (ОУП), подробните организационен планове(ПУП) и строителните разрешителни за всевъзможни обекти – от автомагистрали до къщи и жилища.

Три от жалбите на зелените, по които има формирани наказателни процедури, са точно поради невъзможността им да апелират безпределно гореспоменатите проекти и разрешителни.

Зелените са недоволни и от опцията, която има Министерство на околната среда и водите, за изключително значими обекти от национално значение, да позволява авансово осъществяване на Оценката за влияние върху околната среда(ОВОС).

В сегашния закон за запазване на околната среда, напълно резонно, според Орхуската спогодба, се дава право на зелени Неправителствени организации да могат да апелират Подробен устройствен план и Общ устройствен план, само че единствено в частта за екологичните им оценки и Оценка на въздействието върху околната среда. Законът не позволява еколозите да апелират Подробен устройствен план и Общ устройствен план в тяхната целокупност. Това е приложено от законодателя, тъй като години наред неправителствени организации злоупотребяваха с правата, които имаха – посредством тъжби блокираха и саботираха значими инфраструктурни планове.

По този проблем има и Решение от 2020г. на Конституционния съд. Поводът за произнасянето бе запитване от Върховния административен съд до Конституционен съд по сходен случай. В решението си Конституционен съд, с цел да приключи порочната практиката на неправителствените организации, раздели окончателно  -засегнати от заинтригувани страни. Съдът позволи Общ устройствен план и Подробен устройствен план да могат да се апелират единствено от наранени страни. Тоест единствено от притежателите на парцели, директно пострадали от предвижданията в съответния проект. Докато по този начин наречените заинтригувани страни, каквито са НПО-та, не се позволява да апелират Общ устройствен план и Подробен устройствен план.

Тези законодателни промени и Решението на Конституционен съд, които лимитират екорекета са повода за недоволството на зелените.Затова те са подали жалбите за възбуждане на трите наказателни каузи против България.

Докато Борислав Сандов и Тома Белев управляваха Министерство на екологията, с цел да угодят на зеления неправителствен бранш, прокараха законодателни промени, които върнаха двуинстанционното обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда за обектите от национално значение и тези свързани със сигурноста.

Така че от 1 юли 2024г., когато законовото изменение влиза в действие, еколозите още веднъж ще могат да блокират за неопределен срок всички държавни инфраструктурни обекти като автомагистрали, пътища, тунели, ЖП линии, ремонт и строителство на мостове и планове от енергетиката.

От 2017г. тези техни благоприятни условия бяха лимитирани, тъй като Законът за запазване на околната среда планува по жалбите на Неправителствени организации, съдът да се произнася на една инстанция със период до 6 месеца.

Всичките 18 наказателни процедури в региона на екологията, които се водят против България, са по тъжби на зелените от обединението „ За да остане природа в България “. Те целят злепоставяне на страната пред европейските институции и налагане на финансови наказания. Това е способ, който еколозите употребяват, с цел да рекетират администрацията непрестанно да им разпорежда публични поръчки.

Когато не им се угажда, зелените подават тъжби и желаят наказания.

Ако страната бъде наказана даже единствено по някоя от тях, ще се заплащат десетки милиони евро санкции. Това сигурно ще се случи, тъй като от Европейската комисия, под натиска на зелените, постановат екологични условия към България, които няма по какъв начин да бъдат изпълнени. Това е постоянно практикуван механизъм за прилепяне, изключително на страните от Източна Европа. Типичен образец в това отношение е затварянето на ТЕЦ-овете.

Пример от близкото минало е ликвидирането на 4-те реактора в АЕЦ Козлодуй. Това решение  отново бе наложено поради зелени екологични условия към България. Загубите за страната ни от закриването на четирите реактора се пресмятат на десетки милиарди евро. Фактът, че решението е било тотално сбъркано и неверно се потвърждава от обстоятелството, че предходната година, нуклеарната сила бе оповестена от Европейската комисия за зелена. Никой обаче не може да поправи това и компенсира вредите нанесени на страната.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР