По жалба на Жана Канелова върховните съдии отново приемат, че

...
По жалба на Жана Канелова върховните съдии отново приемат, че
Коментари Харесай

За трети път ВАС отсъди: Черните списъци по „Магнитски“ са незаконни

По тъжба на Жана Канелова висшите съдии още веднъж одобряват, че решението на служебния кабинет не може да се извършва авансово.

Три пъти в границите на десетина дни Върховният административен съд приема, че щом Решение № 441 от 04.06.2021г. на служебното държавно управление е обжалвано, то не могат да се вършат никакви „ черни описи “ по него. Припомняме, че след налагането на глобите от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “, кабинетът „ Янев “ сътвори с това решение работна група, която имаше за задача по неразбираеми критерии и „ на мрачно “, да сформира уголемен лист на обвързваните с Божков, Пеевски и Желязков лица и компании, с които страната и банките да спрат да имат връзки. Въпреки че адвокати неотложно реагираха, че сходен акт е мракобесен по съществото си и нарушава съществени цивилен права, все още в описите попадат общо 118 физически и юридически лица.

Разбира се, решението на министерския съвет беше обжалвано, като все още подадените тъжби в съда са над 50. Не закъсня и първото изговаряне на Върховен административен съд във връзка митинга на партията на Васил Божков „ Българско лято “, при което съдиите откриха, че липсва юридически интерес от обжалването, защото партията е позволена до изборите.

Две седмици по-късно, по тъжба на Александър Георгиев Върховният съд категорично одобри, че обжалваният акт на министерския съвет е самостоятелен по своя темперамент и изрично визира правата на лицето, а във връзка настояването за прекъсване на осъществяването по това дело, съдиите се произнесоха, че същото е безпредметно, просто тъй като служебният кабинет въобще не е планувал предварителното му осъществяване. Преведено на понятен език това значи, че със самия факт на обжалването му (справка в системата на Върховен административен съд демонстрира, че първата тъжба е била подадена още на 07.06.2021г.) неговото деяние е било спряно, заради което и всевъзможни дейности след това (списъците бяха оповестени на 09.06. и 15.06.), са явно противозаконни. Финансовият министър Асен Василев незабавно опонира и се опита да омаловажи произнасянето на Върховен административен съд, като съобщи, че щял да го апелира (въпреки че въобще няма право на това), изтъквайки, че имало спорна процедура. Оказа се обаче, че практиката въобще не е спорна, а към този момент е твърда и непрекъсната. Последва определение по делото заведено от Илко Желязков с изцяло аналогични претекстове, а в този момент, във връзка жалбата на Жана Канелова, за трети път магистратите декларират, че последвалите решението дейности на служебния кабинет, довели до съставянето на „ черните описи “, на процедура са били в осъществяване на спрян административен акт. Важно е да се означи и събитието, че правосъдните избрания са постановени от три разнообразни правосъдни състава, тъй че безспорно оттук насетне практиката не би била друга.

Така за трети път следващ път Върховният административен път всъщност зачертава българските описи по „ Магнитски “, най-малко до момента в който не излезе с дефинитивно решение, с което да анулира или да удостовери Решение 441 на Министерския съвет от 04.06.2021г.

Тези правосъдни актове обаче, в случай, че правата на лицата към този момент са лимитирани незаконосъобразно от служебното държавно управление, е допустимо да доведат и до нови каузи – освен за вреди и пропуснати изгоди, само че и за наказание на България в Европейския съд. За което за жалост още веднъж ще заплащат всички български жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР