По изключение през тази година за специалността Право ще се

...
По изключение през тази година за специалността Право ще се
Коментари Харесай

Тази година за Право ще се кандидатства с матура

По изключение през тази година за специалността " Право " ще се кандидатства не със наложителните изпити по български език и по история, които се вършат от университетите, а и с оценка от матурите по същите предмети.

Това реши държавното управление. В сряда министрите утвърдиха промени наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право " и професионална подготовка " правист ".

Отпадането на наложителните кандидатстудентски изпити е поради епидемията от ковид. Целта е да не се позволява събиране на доста хора на едно място, както се случва по време на препитванията. Още преди десетина дни от Софийския университет " Св. Климент Охридски ", който води рейтинга на университетите в компетентност " Право ", оповестиха, че тази година ще провеждат единствено три приемни изпита и тези за бъдещите адвокати не са измежду тях. Така изключително за тази компетентност ще се влиза с резултатите от матурите.

В същото време държавното управление анулира разпоредба за образованието по " Право ", призната през 2017 година, съгласно която то може да се провежда единствено в постоянна, само че не и в задочна форма. До момента тази наредба по този начин и не беше приложена на процедура, а анулацията ѝ в този момент се изяснява с решението на Комисията за отбрана от дискриминация, съгласно което възбраната за задочно образование основава неравно отнасяне по признаци " увреждане " и " персонално състояние " по отношение на лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР