По изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал.

...
По изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал.
Коментари Харесай

Ритуалът по спасяване на Богоявленския кръст в Шипка


По изгрев слънце в Шипка беше изпълнен обичайният Богоявленски обред. Над 20 младежи от града и прилежащи обитаеми места, облечени в национални носии, влязоха във водите на микроязовира край река Доганищница в местността Черньов дол, а най-малкият участник беше 3-годишният Борислав Бончев.

Богоявленския кръст избави 30-годишният Марио Григоров, който неотдавна живее със фамилията си в Шипка.

Ритуалът стартира преди изгрев слънце с литийно шествие, което потегли от храм „ Успение Богородично “ и продължи към паметната плоча на известния шипченски бунтовник Пеньо Черньоолу, с чиято история е преплетено честването на Богоявление в Шипка.

Там всички участници в ритуала изпяха ария, отдадена на хайдутина и сервираха венци и цветя в символ на благодарност към делото му. Шествието продължи към местността Черньов дол, където ритуалът стартира с литургия, отслужена от локалния духовник Иван и Богоявленският кръст беше хвърлен във водите на язовира, където най-после всички младежи се хванаха на обичайното Богоявленско хоро.

Тази традиция в град Шипка се съблюдава за осма поредна година, сподели за Българска телеграфна агенция кметът Василка Панайотова. Организира се под патронажа на кметството, а основатели са двамата братя Антон и Георги Синеви. За да се разграничава от ритуала в Калофер, в Шипка той е преплетен с историята на патрона на „ Шипченски войводи “ Пеньо Черньоолу, който е бил чудовище за поробителите, изясни тя.

„ Възприемам се като хазаин на този празник. В началото на моето кметуване Антон и Георги Синеви пристигнаха при мен и предложиха да създадем тази традиция. Веднага прегърнах тази концепция, разчистихме коритото на река Доганищница и оформихме място, което да е безвредно за участниците и за феновете “, разяснява Панайотова и добави, че без значение от времето, от този момент ритуалът се е състоял годишно.

„ Спомням си, че първия път температурата беше минус 13 градуса, имаше снежна вихрушка. Нямаше доста фенове, само че участниците демонстрираха доста кураж и упоритост “, сподели още тя.

Тази година традицията още веднъж събра десетки фенове в Шипка, а към язовира беше разпален огън, към който да се сгреят участници и посетители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР