По исканите от Кремъл гаранции за сигурностСледват срещи на Москва

...
По исканите от Кремъл гаранции за сигурностСледват срещи на Москва
Коментари Харесай

САЩ преговарят с Русия на 10 януари

По желаните от Кремъл гаранции за сигурност
Следват срещи на Москва с НАТО и ОССЕ

Сред тематиките е и контролът върху нуклеарните оръжия

Дългоочакваните договаряния сред Съединени американски щати и Русия по въпросите на сигурността и по обстановката в Украйна ще се проведат на 10 януари. Това заяви през днешния ден Белият дом, съобщи Ройтерс.

Сред тематиките ще бъдат и въпроси, свързани с контрола върху нуклеарните оръжия.

„ Съединените щати желаят да водят разговор с Русия. Когато седнем на масата за договаряния, Русия може да изложи терзанията си, а ние ще заявим нашите по отношение на съветски дейности “, разяснява пред Ройтерс представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, поискал анонимност.

На 12 януари пък е планувана среща сред представители на Русия и на НАТО, а ден по-късно ще се организира среща Русия - ОССЕ, в която ще вземат участие и Украйна и други някогашни руски републики.

Руският заместител външен министър Сергей Рябков удостовери датите за плануваните срещи. Тази сред Съединени американски щати и Русия ще се състои в Женева, а тази с НАТО - в Брюксел. Рябков акцентира, че за Москва е изключително значимо в диалозите с пакта да вземат участие военни.

Преговорите сред Съединени американски щати и Русия са по желаните от Москва гаранции за сигурността й. На 15 декември съветската страна съобщи на Вашингтон и неговите съдружници от НАТО два проектодоговора за тези гаранции. В тях Москва упорства алиансът да се откаже от по-нататъшно разширение на изток и да не разполага настъпателни оръжейни системи наоколо до съветските граници.

Западът пък е смутен от няколко седмици от скупчването на съветски военни по границата с Украйна, като даже бяха изказани опасения за допустима инвазия на Русия. В събота съветското отбранително министерство заяви, че над 10 000 ще се върнат от граничните региони в своите бази, откакто са завършили присъединяване си във военни маневри.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР