По искане на национално представителните работодателски и синдикални организации вчера

...
По искане на национално представителните работодателски и синдикални организации вчера
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати настояват за мерки срещу спекулативното поскъпване на тока

По искане на национално представителните работодателски и синдикални организации през вчерашния ден в Министерството на енергетиката се организира работна среща с министър Теменужка Петкова, ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, представители на държавните компании в бранша, както и представители на Независимата енергийна борса, и сдружения на търговците на електрическа енергия.

Социалните сътрудници са разтревожени в края на годината от голословното, без връзка с действителностите в бранша, доста нарастване на цената на електрическата енергия за бизнеса, оповестиха от работодателските организации. През последните седмици внезапно са ескалирали претенциите от страна на търговците на електрическа енергия за едностранно повишение на цените с сред 30% и 65%. Работодателските и синдикалните организации още веднъж обрисуваха спешната обстановка в бранша, която в случай че не бъде незабавно овладяна, неизбежно ще се популяризира навсякъде.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели Васил Велев показа и особено писмо за поддръжка от министъра на стопанската система, в което се предлагат някои съответни ограничения за влияние.

След 150 минутна полемика представителните на национално ниво работодателски и синдикални организации се сплотиха към следното:

Работодателските организации предлагат на близо 50 000 компании, техни членове, които са присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение и имат цени или уведомления за едностранно повдигане на цените на дейната сила над 76 лв. за мегаватчас (0,076 лева за киловатчас) да преминат от свободния към контролирания пазар от 1 февруари 2018 година, където ще имат цена от 76 лева./МВТЧ. За задачата те следва до 10 януари 2018 година да създадат съобщение по надлежния ред.

Бизнесът и синдикатите упорстват министерството на енергетиката да предприеме всички нужни ограничения за увеличение на предлагането на електрическа енергия на сегмента за дълготрайни контракти на енергийната борса.

Призовават БЕХ, БНЕБ и КЕВР в интензивен порядък да подхващат нужните дейности за смяна на разпоредбите, графиците и работното време на Независимата енергийна борса с оглед увеличение на опциите за предложение на електрическа енергия и недопускане на пазарни операции.

Работодатели и синдикати декларират, че ще наблюдават обстановката на пазара на електрическа енергия и ще пристъпят към организирането на взаимни митинги, в случай че не бъде овладян спекулативния растеж на цените на електрическата енергия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР