По искане на ГЕРБ-СДС Народното събрание създаде временна комисия, която

...
По искане на ГЕРБ-СДС Народното събрание създаде временна комисия, която
Коментари Харесай

ГЕРБ погна със спецкомисия ПП и ДБ заради „Нексо“

По искане на ГЕРБ-СДС Народното събрание сътвори краткотрайна комисия, която да се занимае с проблема към компанията за криптовалута „ Нексо “, която прокуратурата проверява. Хората на Бойко Борисов дадоха да се разбере, че следствието на комисията ще бъде напълно политическо, тъй като ще се концентрира върху търсенето на възможни връзки на компанията с Политическа партия и Демократична България – огромните съперници на герберите в настоящия парламент. Предложението беше утвърдено от 190 депутати от всички парламентарни групи, без " срещу " и " въздържал се ".

Според формалното й название комисията ще се занимава с „ определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на NEXO и и NEXO Capital и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и и NEXO Capital и обвързваните с тях лица. “ Дори единствено това подсказва, че концепцията е да се навържат Политическа партия и Демократична България с обвинявания в купища съществени незаконни действия.

ПРИНЦИПИ ИЛИ ПОЛИТИКА

Двете атакувани обединения оповестиха, че ще поддържат основаването на комисията, с цел да не остане подозрение, че крият нещо. Христо Иванов – съпредседателят на Демократична България, съобщи, че няма подозрение, че комисията се прави от ГЕРБ-СДС с предизборна и пропагандна цел. Той допусна, че тя ще бъде употребена, с цел да „ изтича “ информация от прокурорското следствие в общественото пространство, която другояче съставлява следствена загадка. Иванов настоя комисията да стане мотив, с цел да стартира диалог сред политиците за финансирането на партиите, както и за приемането на закон за лобизма, който да уточни какви са естествените връзки сред политиката и бизнеса.

След него изскочи на естрада лидерът на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя разгласи, че тематиката на комисията ще бъде друга – да се разбере „ по какъв начин се финансират избрани политически партии “. И предизвести, че Демократична България „ ще има доста да изясняват “ за дарения от компания, упреквана във финансиране на тероризъм, а Политическа партия за някогашния техен финансов министър Асен Василев и криптовалутите. А кардиналния въпрос за партийното финансиране Атанасова повърхностно отпрати към идващите парламенти.

ПРОКУРОРСКИ УЙДУРМИ

Мирослав Иванов от Политическа партия предвижда, че комисията ще докара само до „ загуба на пленарно време и политически внушения “. Той посочи, че в случай че има данни за незаконни дейности, това би трябвало да се откри от прокуратурата, да се повдигне обвиняване, което да се прегледа от съда. „ Проблем политически няма, има ангажимент на институциите да си свършат работата “, заключи Иванов, което провокира неудовлетворен плач от редиците на ГЕРБ. А съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов внезапно съобщи, че цялата история е " една уйдурма на прокуратурата ", с цел да могат ГЕРБ и Движение за права и свободи да " тричат " съперниците си.

Асен Василев - съпредседателят на Политическа партия, даде да се разбере, че не трябва доста да се разчита на обвиняванията на прокуратурата. Той си спомни, че кабинетът " Петков ", в който участваше, постоянно е дал своя вот компенсации, тъй като някой е осъдил държавното обвиняване, откакто то не си е свършило работата. Той заприказва за ИТ промишлеността, защото в залата се чуха гласове, че чиновниците на " Нексо " са били принуждавани да вършат дарения от свое име на политически партии. Василев посочи, че за някои ИТ експерти 20 000 лева е месечната им заплата, т.е., това са добре платени хора, които имат избор къде да работят, и мъчно могат да бъдат принудени да създадат нещо, което не желаят.

МИШЕНАТА НА Движение за права и свободи

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев беше безапелационен, че Народното събрание би трябвало да се намеси по проблема с „ Нексо “, защото казусът е политически. Аргументът му беше, че за повторно, след абсурда с Ружа Игнатова, България е забъркана в скандал с криптовалути и това се отразява на имиджа на страната.

Тук Цонев разгласи каква би трябвало да бъде целта на комисията - „ кръгът Капитал “, постоянният провинен на придвижването за всичко. Той упрекна медийната група, че е промотирала продуктите на „ Нексо “, както и че стои зад партии в Народното събрание. Стигна и по-далеч – упрекна я, че е в „ основата на политическата рецесия “, и се пробва да овладее политическата система. „ За нас това е главното зло “, заключи Цонев. Малко по-късно по подобен метод се изрече ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който се оплака „ какъв брой пердах е ял “ от „ Капитал “.

Малко по-късно лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ особено изиска към наименованието на комисията да се добави " Нексо Кепитъл " - сдружение от групата на " Нексо ". Причината беше, че съгласно придвижването думата " кепитъл " е отправка към " кръга Капитал ", който Движение за права и свободи вижда като най-големия си зложелател.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР