По искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ съдът е наложил обезпечителни

...
По искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ съдът е наложил обезпечителни
Коментари Харесай

Прокопиев видя атака срещу независимите медии в запорите на КПКОНПИ

По искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ съдът е наложил обезпечителни ограничения върху имущество за 451 хиляди лева на предприемача Иво Прокопиев и брачната половинка му Галя. Това оповестиха от КПКОНПИ във вторник, въпреки че запорите и възбраните са от средата на февруари. Преди това за блокираното имущество заяви Нова тв.

" Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, с цел да се лимитират опциите за финансова поддръжка на медиите ", разяснява пред " Медиапул " Прокопиев, който е и издател на " Дневник " и " Капитал ". " Вижте времето, в което това се прави. Освен за КПКОНПИ, за всички останали, сходни дейности по изпълнителни производства са неразрешени по време на изключителното състояние. Явно има и различен щаб - за политическа принуда по време на рецесията и той също е доста деен. Седем метрова рибарска лодка беше показана като яхтата на Пол Алън ", коменира още предприемачът.

Според него обезпеченията са размахан пръст поради негова публикация, критикуваща спешните ограничения на държавното управление. " Промените в законодателството, правени под натиска на политическата целенасоченост, ни вкараха в извънредно рискова серпантина на орязване на съществени права. Вече няма задоволително законова отбрана на правото на благосъстоятелност, свободното изложение е под голям напън, свободното напредване беше лимитирано поради вируса. Ако това не спре, напълно скоро България няма де е нито народна власт, нито пазарна стопанска система ", добавя Прокопиев.

Това е второто произвеждане за конфискация, водено против Прокопиев. По първото преди 2 години пред Окръжния съд Бургас против фамилията и три сдружения беше предявен иск за лишаване на имущество в интерес на страната с цена от 198 927 389 лева Делото е спряно.

Сегашното произвеждане е след инспекция, почнала през август 2018 година По него са запорирани акции, сметки, както и моторна лодка  " Merry Fisher 795 Marlin ". 

По думите му новата атака не е толкоз помпозна материално, няма искове за милиони или искания към бизнеса, само че е извънредно персонална. Блокирана е и сметката на брачната половинка ми Галя, персонални движимости, повече с прочувствена стойност, в сравнение с финасова. (Това е) Класически тормоз. " Съдът към този момент се явява един фиктивен регистратор ", коментира той.

" През цялото това време активността на компаниите със запорирани акции е мощно затруднена. КПКОНПИ знае доста добре, че няма никакви правни учредения да завоюва сходен иск, само че употребява процедурата и запорите като форма на наказване. Голямата цел е да се делегитимира обществената позиция на " Капитал " и " Дневник " и да се оказва непрекъснат напън върху медиите. Във времена на рецесия като сегашната, оцеляването на самостоятелните медии е доста мъчно без поддръжка ", разяснява Прокопиев, който съди страната в Страсбург.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР