По ирония на съдбата България започна европейското първенство в Тирана

...
По ирония на съдбата България започна европейското първенство в Тирана
Коментари Харесай

България спечели отборната купа на Европейското по вдигане на тежести

По подигравка на ориста България стартира европейското състезание в Тирана с „ нула “ и го приключи с най-гръмкия си триумф през новия век, а и за последните 30 години. Националите завоюваха първо място в отборното класиране - към този момент освен при мъжете, както предходната година, а и в общата класификация, което не се бе случвало в историята на родното повдигане на тежести.

Пет трофеи в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови единствено в дуелите, като общо с тези в обособените придвижвания, оценките на страната ни набъбнаха до феноменалните 23, от които 13 златни.

В класирането по народи България стана безапелационен победител, както по брой медали, по този начин и по брой трофеи и при мъжете, и в общото нареждане. Успехът се ускорява от обстоятелството, че страната ни взе участие единствено с 13 състезатели, а изпревари страни с по 17, 19, че и 20 представители.

За последно петима първенци България има през 1992 година в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният народен треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов печелят в първите 4 категории, а Кольо Колев прибавя златото при най-тежките. Там купата на Пешалов е паметна, тъй като е извоювана с триумф над феномена Наим Сюлейманоглу, който въпреки и по персонално тегло е надвит. Най-значимият български триумф на европейско състезание е през 1987-а в Реймс, когато седмина национали печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест следващи категории и починалият към този момент Антонио Кръстев при супертежките.

На миналото състезание в Тирана първенци станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев сграбчиха бронз. Дениз Данев се подреди четвърти, а Васил Маринов е пети в дуелите. В състава на селекционера Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият даже със злато.

„ Историческият триумф в Албания е два пъти по-ценен, тъй като е макар цялата експанзия против националния тим и особено против Иван Иванов. Те бяха без поддръжка, без даже схващане на многото проблеми, стоварили се връз тях в последно време. Наложи се да платим с персонални средства присъединяване на международното за мъже м.г., по-късно отказахме домакинство на европейското, както и присъединяване на младежкото международно, което ни лиши от няколко медала. Поздравявам състезателите, старши треньора и останалите от щаба, които бяха подложени на невиждан и неуместен напън в последните месеци. А може би би трябвало да поздравим и Неделчо Колев, който след всичко сторено дотук против щангите в последната година, излезе да награди българските медалисти в този момент в Тирана, “ счита Ариф Маджид, определен за президент на Българската федерация и към момента невписан в съда поради юридически хватки към този момент повече от година.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР