По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова на връх Деня на

...
По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова на връх Деня на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Христо Ботев е съдник на всеки един от нас

По самодейност на вицепрезидента Илияна Йотова на връх Деня на Ботев и на починалите за свободата на България в украинското село Задунаевка дойде документална фотоизложба, която споделя за живота и делото на поета и революционера. Експозицията е дарена от Националния музей „ Христо Ботев “ в Калофер и е копие на изложбата, показана в него.

„ Благодарение на общите ни старания тази галерия стъпи на задунаевска земя и скоро ще бъде показана в къщата, в която е живял великият воин “, заяви Илияна Йотова в музея на Ботев в Калофер. В родния град на поета-революционер президентът и вицепрезидентът отдадоха респект на Ботев и починалите за свободата на България

„ Когато през 2018 година бях в Задунаевка, хората там настояха тази къща да се трансформира в музей, в привлекателен център за българската общественост “, описа вицепрезидентът.

Инициативата не би била допустима без общите дейности на музея на Ботев в Калофер, кмета на град Калофер, Министерството на културата, без поддръжката на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, локални организации и общественици. Вицепрезидентът съобщи, че през есента експозицията ще бъде допълнена с материали от Националната библиотека.

„ Тези земи би трябвало да пазят българската история, тъй като Задунаевка е част от героичния път на Ботев. Общите ни старания са ориентирани към опазване на българското съзнание и българския език в Бесарабия, изключително в този момент, когато връзките ни с Украйна са деликатни. Трябват договаряния, разсъдък, с цел да запазим нашите общности “, посочи вицепрезидентът Йотова.

В приветствието си Илияна Йотова дефинира 2-ри юни като огромна дата за българската история и за българското бъдеще, която не заслужава лозунги и заучени изречения, размисъл. „ Христо Ботев не е единствено стихотворец и бунтовник, той е съдник за всеки един от нас. Никога няма да забравим пророческите му думи за независимост, за правдивост, за тъждество, най-нежните му стихове за родината, майката, обичаната, острата му журналистика, която звучи настоящо и мощно и през днешния ден “, уточни вицепрезидентът.

„ Няма по какъв начин да не се възхищаваме на гения, който искаше да трансформира ръцете си в чукове, кожата си в барабан, главата си на бомба и по този начин да се изправи против стихиите. Никога няма да забравим горчивите и саркастични думи за тези пигмеи, които са се качили на необозрими кокили и протягат ръка със своите къси мозъци да уловят месеца за рогата, пеят, само че на първо място чуват единствено себе си. Колко доста наподобява това на днешната ни реалност “, акцентира Илияна Йотова.

„ На този ден отдаваме респект на всички, които написаха златните страници на българската история и на българските битки за правдивост и независимост “, съобщи вицепрезидентът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР