По инициатива на президента на Сърбия Александър Вучич скоро трябва

...
По инициатива на президента на Сърбия Александър Вучич скоро трябва
Коментари Харесай

Ще се броят всички жертви на бомбардировките на НАТО по инициатива на Вучич

По самодейност на президента на Сърбия Александър Вучич скоро би трябвало да бъде образувана комисия, която ще утвърди точния брой на убитите по време на експанзията на НАТО против Югославия през 1999 година, написа вестник " Вечерне новости ", представен от Танюг и Българска телеграфна агенция.

Идеята е комисията да стартира работа на 24 март - годишнината от началото на бомбардировките. Тя ще бъде образувана с решение на държавното управление на Сърбия, което ще обезпечи средства за нейната работа.

Две десетилетия след бомбардировките не съществува прецизен лист на всички жертви. Смята се, че от 24 март до 10 юни 1999 година са починали сред 1 500 и 2 500 души, а към 6 000 са ранени. Техните имена обаче не са записани, нито е направена единна база данни. Засега се знае, че за 78 дни бомбардировки са починали 79 деца и 754 чиновници на армията и полицията. Ако се преглежда интервалът от 1 януари 1998 година до края на бомбардировките, са убити 1002 чиновници на армията и полицията. За 11 седмици ежедневни въздушни набези НАТО е направила 2 300 удара по тогавашна СР Югославия, в това число с касетъчни бомби и бомби с обогатен уран, написа " Вечерне новости ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР