По инициатива на Мао Цзедун в Китай в рамките на

...
По инициатива на Мао Цзедун в Китай в рамките на
Коментари Харесай

Ма(с)овото унищожение на врабчета в Китай

По самодейност на Мао Цзедун в Китай в границите на Големия скок напред (1958-1962) била проведена акция по заличаване на врабчета. Пропагандата обяснила, че врабците всеобщо унищожаат зърнената годишна продукция и нанася на националната стопанска система големи загуби.

И тогава настанало всеобщо изтребване на птиците.

Както е известно, врабчетата не могат да останат във въздуха повече от 15 минути. Всички селяни, а също и привлечените към акцията възпитаници, почнали да викат, да удрят тенджери, барабани и така нататък, размахвали парцали и ръце, качени на покривите, с цел да не могат врабчетата да намерят скривалище.

Изтощените птици падали на земята мъртви, с което зареждали с цялостен възторг участниците в изтреблението. Публикували се фотоси с високи по няколко метра планини от мъртви врабчета. В хода на акцията били унищожени 1,96 милиарда птици.

Но била пропусната една дребна детайлност – че врабчетата унищожават нездравословни инсекти. В резултат на това, за малко време се развъдили гъсеници и скакалци, които опоскали реколтата в доста по-големи размери. Добивът внезапно понижен, в страната настъпил апетит, от който по разнообразни данни починали сред 10 и 30 милиона души.

Кампанията била приета за неверна и персонално Мао Цзедун наредил да се приключи убиването на врабчета. За възобновяване на тяхната популация трябвало да се внесат птици от Канада и Съюз на съветските социалистически републики.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР