По инициатива на лидера на ПЕС и български евродепутат Сергей

...
По инициатива на лидера на ПЕС и български евродепутат Сергей
Коментари Харесай

Лидерът на ПЕС представи позицията на българските превозвачи и на БСП по транспортния пакет на председателя на Групата на социалистите в ЕП

По самодейност на водача на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев през днешния ден се състоя среща с Удо Булман, ръководител на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. На нея бяха разисквани последните развития по пакета за подвижност, а Станишев показа позицията на българските превозвачи и на Българска социалистическа партия, призната от Националния съвет на партията този уикенд.
„ Като прогресивно политическо семейство ние пазиме правата на служащите, само че също и справедливия и равнопоставен достъп до Единния пазар на общността. Ние, евродепутатите от Българска социалистическа партия, считаме, че този баланс е съществено нарушен в новия пакет „ Мобилност “ и има сериозен риск да се утежни доста след гласуването в пленарна зала “, съобщи Станишев.

„ Поканих сътрудниците Петър Курумбашев, който е член на Комисията по превоз и туризъм, и Георги Пирински, член на Комисията по претовареност и обществени въпроси, с цел да представим в детайли всички аспекти на нашата позиция поради идното гласоподаване в пленарна зала на мандата на Екологичен потенциал за договаряния по досието “, добави Станишев.

„ Отдавна е ясно, че въпросите за командированите служащи и за новите правила в транспортния бранш провокират разделяне в Европейски Съюз – това, което някои виждат като конкурентно преимущество, други виждат като обществен дъмпинг. Това разделяне не е толкоз по политически фамилии, колкото на географски симптом, сред западните и източноевропейските страни. Всички политически групи в Европарламента са разграничени точно по тази линия. По-важният въпрос е за какво има такава фрапантна разлика в цените на труда, за какво кохезията не върви със скоростта, с която чакахме. Ние поставяме старания гласът на българските служащи и бизнес да бъде чут още на този стадий, в Европейския парламент.

Днес изпратих позицията на Българска социалистическа партия до всички евродепутати от Групата на социалистите с апел да не убиваме бизнес и работни места в новите държави-членки под предлога за битка със обществения дъмпинг и за възстановяване на изискванията на труд на служащите.

Работата по тези наставления обаче не се изчерпва с това гласоподаване в Екологичен потенциал. Предстоят договаряния сред трите институции – Комисията, Парламента и Съвета, в хода на които ще се избистри окончателният компромис. Ето за какво държавното управление би трябвало да се активизира в отбрана на националния интерес точно там, в договарянията с останалите държави-членки и след това сред институциите.
--

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР