По инициатива на кмета на район Възраждане“-СО Савина Савова, 40

...
По инициатива на кмета на район Възраждане“-СО Савина Савова, 40
Коментари Харесай

40 деца от район „Възраждане“ получиха еднодневна ваканция на Витоша


По самодейност на кмета на регион „ Възраждане “-СО Савина Савова, 40 деца  от 46 ОУ „ Константин Фотинов “ и 18 СУ „ Уилям Гладстон “ получиха премия безвъзмездна крайградска почивка на Витоша. Учебните заведения бяха определени от специалисти от регион „ Възраждане “ за интензивно присъединяване в събития и планове на Района, за отлични достижения в образователния развой, чудесно показване в състезания, надпревари и други национални и интернационалните конгреси, присъединяване в еко и туристически кръжоци и извънкласни занимания. Учениците са определени от Ученическите и Педагогическите препоръки. Участниците в плана са разпределени в 2 групи по 20 деца от 3-ти до 6-ти клас, като във всяка група има 2 или 3 деца от обществено слаби фамилии или деца в риск, с достижения в учебното заведение, спорта или изкуството.

Първата група от 46 ОУ към този момент завърши петдневните си планински приключения  на 22 юни т.г., а от 25 до 29 юни т. г.  втората група от 18 СУ ще опознава Витоша.  Всяка група, съгласно условията за сигурност и безопасност  в планината, има двама сертифицирани водачи – инструктори и двама учители, които съпровождат децата.

Проектът „ Млади планинари на Витоша “ се осъществя от регион „ Възраждане “-СО взаимно с МКБППМН към Района и се финансира от Програма за осъществяване на Общинска тактика за развиване на физическото образование и спорта на Столична община, в поддръжка на „ София - Европейска столица на спорта 2018 “.

Проектът има за цел да разпространява физическата интензивност като здравословен метод на живот, туризма като опция за опознаване на  природни забележителности, исторически местности, флората и фауната на Витоша и българските планини, придобиване на познания и умения за: оборудването, която всеки алпинист би трябвало да има, оцеляване в планината, оказване на първа долекарска помощ, как  се прави бивак в планината, по какъв начин се пали безвредно огън, по какъв начин се  почиства мястото, на което  учениците  лагеруват, работа в екип, по какъв начин да се оправят с провокациите в планината, създаване на полезности и качества като взаимопомощ, приемливост и почитание.  Знанията се сервират на децата по атрактивен и занимателен за тях метод, под формата на разнообразни ролеви игри и надпревари. Целта е учениците да опознаят и обикнат Витоша като място за дейна отмора, спорт и развлечение и да увлекат своите съученици, другари и родители.

Програмата на младите планинари включва пешеходни преходи от Симеоново до Симеоновски езера - Алекови водопади, от  местността Бай Кръстьо до хижа „ Камендел “ и  Боянския водопад, от с. Железница до подслон по пътеката към хижа „ Купена “ и още веднъж до с. Железница, от местността Дендрариум до хижа „ Бели брези “, местността „ Златни мостове “ и местността „ Момина канара “,  а в последния ден, според ат атмосферните условия от хижа „ Алеко “ нанагорнище на Черни връх - първенеца на Витоша или връх Камендел.

Всеки ден младите планинари имат занимания в сходство с определените тематики:

„ Планините в България – планинското благосъстояние на Рила, Пирин, Стара планина, Родопите и Витоша. Дендрариумът на Витоша – запознаване с дърветата в парк „ Витоша “, „ Какво би трябвало да има в раницата в планината “, „ Планинарството – ритъм на вървене в планината, превъзмогване на разнообразни терени при планински преходи “, „ Маркировката в планината и безвредно придвижване в нея. Ориентиране в планината по слънцето, по обекти в природата и по обекти в града “, „ Какви рискове крие планината и по какъв начин да се оправим с тях.  Алпийски възли - къде и по какъв начин се употребяват. Преминаване на разнообразни терени с тези възли и други туристичиски „ хитрини “, „ Как, за какво и къде да изградим бивак в планината – избор на място, типове биваци. Бивак от подръчни материали. Разпъване на палатка. Самостоятелно подготвяне на храна и печене на огън “ и в последния ден „ Ролята на лидера в групата – маркировка, насочване, метод и ритъм на вървене “.

Освен плануваните планински преходи децата вземат участие и в забавни надпревари и игри, а в последния ден всяко дете  става лидер и управлява групата в планината за кратко Савина Савова, кмет на регион „ Възраждане “-СО връчи  сертификат „ Млад алпинист “ на всеки участник от първата група от 46 ОУ и специфични бутилки за вода с охладители за туризъм и спорт.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР