По инициатива на кмета на община Куклен Мария Белчева бе

...
По инициатива на кмета на община Куклен Мария Белчева бе
Коментари Харесай

Възраждат борбата в Куклен

По самодейност на кмета на община Куклен Мария Белчева бе проведена среща с представители на пловдивската битка с желанието да се възроди този спорт още веднъж в Куклен.

Президентът на клуба по класическа и свободна битка “Локомотив Пловдив ” Иван Костадинов и треньорът Даниел Симеонов пристигнаха в Куклен да се срещнат на място с опциите за обновяване на прекъснатите обичаи в този спорт.

“Борбата в града има обичаи и доста триумфи в предишното, търсим други възможности за възраждането му.Имаме поддръжката от президента на спортния клуб по битка ”Локомотив Пловдив ” и предпочитание за взаимна работа в бъдеще. ”- разяснява кметът Белчева.

Заедно със експертите по битка, градоначалникът и заместникът ѝ Христо Божинов направиха оглед на материалната база, даде се умело мнение за залите, в които се е практикувал спорта в предишното.
На срещата в общината бяха разисквани опциите и пътят към възобновление на този спорт.

Малко исторически обстоятелства:

Клуба по битка „ Атлетик “ е основан е през 60 – те години на 20 век. Едва ли има някой в Куклен, който да отхвърли триумфите му.
На Кукленския обичаен събор край манастира за Петровден, всяка година „ нашите юнаци “ са мерили сили между тях на поляната над аязмото.
Основите на школата по битка са сложени през 60-те години, а първият треньор е бил Стойчо Малешков от гр. Пловдив. След него Осман Делиалиев от с. Устина, Иван Гарабитов от гр. Пловдив, а от 1971 Йозо Нарлийски.

Възпитаниците на школата по битка са носели славата на Куклен в рамките на цялата страна и в чужбина - Германия, Унгария, Полша, Австрия, Албания.
Не можем да подминем триумфите на нашите съграждани за интервала 1971 – 1973г. медалистите; Мюмюн Саид, Алейдин Шакиров, Халил Исмаил, Венцислав Кралев, Здравко Куманов, Ангел Павлов, Фаик Емилов.
Неуморни и упорити, кукленските борци печелят съревнование след съревнование и през 1976г. Мюмюн Саид е европейски вицешампион за младежи. По неговите стъпки са вървели доста кукленски момчета. Ерджан Ибрям, Илхан Мюмюн, Дамян Митев, Шериф Мехмедов, Костадин Симеонов, Ангелов Палов, Георги Заяков.
През 2007г. Ерджан Ибрям, Илхан Мюмюн и Георги Заяков показват града ни в Бундеслигата по битка в Германия
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР