По инициатива на жителите от село Райово, България Тъч подкрепи

...
По инициатива на жителите от село Райово, България Тъч подкрепи
Коментари Харесай

Основаха първи Тъч клуб извън София

По самодейност на жителите от село Райово, България Тъч поддържа основаването на нов Тъч клуб в страната. В събота първият Тъч клуб отвън София стартира да написа своята история. За Райово и по какъв начин селото избра да развива Тъч, описа Борислав Пейчинов:

„ Село Раиово е ситуирано на 7 км. от Самоков, в полите на Плана планина на 970 м. надморска височина и е заобиколено от планини. Легендата гласи, че актуалните основи са сложени от преселници от Вардарска Македония, измежду които били братята Рельо (Хрельо) и Раио, чиито имена носят и до момента прилежащото ни Рельово и нашето Раиово. На няколко места към селото, личат основи на разрушени остарели храмове и оброчища, които са доказателство за многовековен нравствен живот в раиона, а църквата „ Св. Никола” е същинска културно-историческа забележителност.

В по-новата си история Раиово добива популярност на учебен център, като безспорен факт за това е, че учебното заведение в селото е по-старо от самоковската гимназия. В спортно отношение в предишното е развъртян най-вече футболът, сладкодумен факт за това е съществуването на две стадиони подобаващи за футбол, на които са се изиграли много паметни мачове (на тях подготовка са водили и Рилски състезател в наи-силните си години).

За първи път видях Тъч по време на благотворителното събитие на Краси Георгиев в границите на Европейската седмица на спорта 2020, на стадион Раковски. Заинтригувах се и потърсих повече информация за този нов за мен спорт. Социалният му темперамент, опцията да играят мъже, дами, деца, хора от разнообразни възрасти го прави съвършен за дребни общности, като нашата, тъй като разрешава да се включат всички искащи да се движат, спортуват и забавляват дружно. Затова взех решение да се свържа с България Тъч и да организираме взаимно днешното събитие, което е едно ново начало за всички нас. “

Тъч (Touch), прочут още като тъч футбол или тъч ръгби е бърз, ловък и трогателен спорт, който оказва помощ да срещнеш нови хора и да си част от нещо, което може да продължи през целия ти живот. Спортът произлиза от ръгби, където е част от подготвителния развой, а през 60-те години на 20 век в Австралия се образува като независим спорт и бързо става известен по целия свят.

България е член на интернационалната федерация по тъч (FIT) и в страната ни към този момент има сертифицирани треньори, което е добра база за развиването му. Практикува се в множеството ръгби клубове в страната, а от през днешния ден към този момент има два напълно Тъч клуба: Серди Тъч в София и новият в с. Райово.

За връзка с България Тъч:

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР