По инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия

...
По инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия
Коментари Харесай

Съвременно хърватско изкуство в галерия „Капана“

По самодейност на Дружеството на българската общественост в Република Хърватия с ръководител Рашко Иванов в Градска художествена изложба – Пловдив ще гостуват трима одобрени художници от Загреб. Между 21 май  и 9 юни 2024 година на двата етажа в изложба „ Капана “ ще бъде показана изложбата Съвременно хърватско изкуство „ По пътя на Щросмайер “ с куратор  Милан Бешлич/Milan Bešlić. Той е подбрал живописни картини и цифрови рисунки от известните загребски художници: Томислав Бунтак, Мая Рожман и Йосип Иванович. В България партнира Хърватско-българското културно сдружение „ Степан Юринич “ с ръководител инж. Румен Бояджиев.

Откриването е на 21 май от 18:00 часа.       

Томислав Бунтак/Tomislav Buntak ,  е роден през 1971 година в Загреб, където приключва Академията за изобразително изкуство през 1997 година, в класа на проф. Мирослав Шутей. Той е професор и заместник-декан на Академията за изобразително изкуство. Бунтак е един от най-известните модерни хърватски художници с акцент върху рисунката и графиката. Излагал е свои картини в голям брой независими и групови изложения. Председател е на Хърватското сдружение на художниците.

Пред пловдивската аудитория показва рисунки и картини с претекстове от гръцката митология и християнското завещание, пейзажна живопис от европейски дестинации, претекстове от всекидневието, рисувани в интервала 2005 до 2023 година Художествените творби са с размери 140х180 см и 160х200 см и ясно демонстрират стиловите характерности на създателя, по които той е разпознаван и хвален от изкуствоведите.

 

Йосип Иванович/Josip Ivamovich е роден през 1961 година в гр. Сараево, където приключва Академията за изобразително изкуство през 1988 година Той основава забележителни творби в региона на рисунката, графиката, живописта, театралната сценография. Автор е на статуи от стъкло, метал, бронз, дърво. Някои от тези монументални форми са експонирани на публични места. Организирал е повече от 50 независими изложения и взе участие в голям брой групови изложения. Член е на Хърватското сдружение на художниците. Живее и работи в Дубровник и Пелешац.

Картините му от последния цикъл „ Autići “(„ Автомобилчета “), върху който стартира да работи през 2011 година, са огромна смяна в неговото творчество, която беше високо оценена от критиците. Художникът проблематизира огромната и универсална тематика на градското всекидневие, което постоянно е пренатоварено с екологични проблеми. Градският пейзаж е различим в целия свят като тип цивилизация точно заради многочислените проблеми със същите характерности, които откриваме в картините на Йосип Иванович. В изложбата в изложба „ Капана “ художникът показва над 12 платна, изпълнени в техника акрил с размери 120х150 см и 155х200 см.

 

Мая Рожман/Maya Rojman е родена през 1981 година в Загреб. Завършила е Академията за изобразително изкуство през 2006 година, където в този момент е професор и заместник-декан по образователната активност. Чрез своите многочислени и завладяващи независими изложения тя се е профилирала като повсеместен създател, който показва себе си в обичайни и модерни медии: рисунка, графика, живопис и пърформанс. Нейните произведения най-често водят началото си от ежедневни претекстове и обстановки, които тя ловко и остроумно проектира в разнообразни художествени техники и творби на изкуството със мощни персонални конотации, в които се открива решителността на създателя.

Със селекция от творби, основани през последните три години, от 2020 до 2023 година, Мая Рожман демонстрира авторските си черти в разнообразни художествени дискурси, които я разкриват като художник с креативен заряд и ученолюбив дух, който ще бъде разпознат и в българската креативна среда по характерната си художествена изява. 

Изложбата се осъществя с поддръжката на УниКредит Булбанк.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР