По инициатива на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината

...
По инициатива на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината
Коментари Харесай

ЮНЕСКО показва постиженията на БАН в Париж

По самодейност на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината на Академията е включена в програмата на ЮНЕСКО за 2019 година. По този мотив фотоизложба на Българска академия на науките в постройката на ЮНЕСКО в Париж показва пред интернационалната общественост активността на Академията.

Откриването на изложбата се организира на 16 октомври в наличието на посланици, българи, които живеят и работят във Франция и представители на научната общественост. Домакини на събитието бяха посланикът на България във Франция и непрекъснат представител на България към ЮНЕСКО Н. Пр. Ангел Чолаков и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Председателят на Българска академия на науките показа активността на Академията и нейната роля през всичките исторически интервали. Той приказва за достиженията на българските учени в 150-годишната история на Българска академия на науките и настоящи планове във нейните научни посоки. При откриването на изложбата Н. Пр. Ангел Чолаков уточни, че Българска академия на науките е най-големият теоретичен център в България и работата на учените в нея е мотив за горделивост на страната ни.

Отношенията на ЮНЕСКО с Българска академия на науките имат дълга история. Много български учени са съдействали доста за дейностите на интернационалната стратегия за фундаментални науки, междуправителствената стратегия “Информация за всички”, програмата “Човек и биосфера”, “Паметта на света” и интернационалната стратегия за биоетика.

До 24 октомври посетителите на изложбата в Париж ще могат да прегледат 25 платна, които описват за историята и научните достижения на Българска академия на науките.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР