По инициатива на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината

...
По инициатива на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината
Коментари Харесай

ЮНЕСКО показва постиженията на БАН в централата си

По самодейност на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината на Академията е включено в програмата на ЮНЕСКО за 2019 година . По този мотив фотоизложба на Българска академия на науките в постройката на ЮНЕСКО в Париж показва пред интернационалната общественост активността на Академията, заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Изложбата бе открита през вчерашния ден в наличието на посланици, българи, които живеят и работят във Франция и представители на научната общественост. Домакини на събитието бяха посланикът на България във Франция и непрекъснат представител на България към ЮНЕСКО Ангел Чолаков и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. В формалната делегация на Българска академия на науките за събитието са и ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева и основният теоретичен секретар проф. Евдокия Пашева.



Председателят на Българска академия на науките показа активността на Академията и нейната роля през всичките исторически интервали. Той приказва за достиженията на българските учени в 150-годишната история на Българска академия на науките и нейни настоящи планове.

В прочетения на откриването поздравителен адрес от името на генералния шеф на ЮНЕСКО госпожа Одри Азуле се споделя, че връзките сред ЮНЕСКО с Българска академия на науките имат дълга история. Много български учени са съдействали доста за дейностите на интернационалната стратегия за фундаментални науки, междуправителствената стратегия " Информация за всички ", програмата " Човек и биосфера ", " Паметта на света " и интернационалната стратегия за биоетика . Нашето съдействие е учредено на общи старания да задълбочим интернационалния продан в региона на науката, се отбелязва още в приветствието. ЮНЕСКО разгласи 2021 година за година на фундаменталните науки. Подчертава се значимостта на автономията както на откривателите, които имат свободата да следват своето интелектуално любознание, по този начин и автономията на институционално равнище.

До 24 октомври посетителите на изложбата в Париж ще могат да прегледат 25 платна, които описват за историята и научните достижения на Българска академия на науките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР