По информация на Vox последните няколко месеца над 20 общини

...
По информация на Vox последните няколко месеца над 20 общини
Коментари Харесай

Рансъмуер атаките към американските градове имат обща характеристика

По информация на Vox последните няколко месеца над 20 общини в Съединени американски щати са станали жертва на рансъмуер офанзиви. За две от по-сериозните от тях към този момент ви информирахме – тази над Атланта и над Балтимор, който още се бори с последствията от случая при започване на този месец. И в двата случая приказваме за изхарчени милиони долари, уволнени чиновници, ядосани жители, загуба на скъпи данни, парализиране на работата на отдели в тези общини, от време на време с дни наред и загуба на доверието в локалната администрация. И всичко това в резултат на един случай и на един пропуск. Разбира се, че аргументите са повече и комплицирани, само че по информация на „ Ню Йорк Таймс “ има нещо, което го сплотява. Нещо, което е улеснило мащаба на тези офанзиви.

Според специалисти, осведомени със обстановката, представени от американското издание, общото в огромна част от тези произшествия е потреблението на ETERNALBLUE – едно от кибероръжията на американските шпиони от Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати, които изтекоха в общественото пространство преди две години. По това време, хакерска формация с името Shadow Brokers разгласява информация за тях и това, че ги продава. Някои от тях бяха оповестени в Интернет, а два от тях станаха причина и за една от най-големите хакерски офанзиви през днешния ден – тази с WannaCry. ETERNALBLUE експлоатира накърнимост в SMB v1 в Windows – дупка, която Microsoft запуши единствено два месеца преди офанзивите. Спецификата на уязвимостта спомага за автоматизираното разпространяване на зловредния код в мрежовия периметър на първичната цел, което и докара до вирусното възпаление на цели офиси, предприятия и мрежи. ETERNALBLUE продължи своя живот и по-късно, като той беше употребен в офанзивите с разрушителния код на NotPetya, за снабдяване на криптоминьори и различен вид зловредни стратегии.

Мрежите на американските общини наподобяват примамлива цел за хакерите, които могат да се възползват от разнообразни особености тук.

„ Microsoft издадоха обновяване за засегнатите версии на Windows, откакто АНС разкриха дълго защитаваните в загадка уязвимости. Тези офанзиви обаче постоянно са сполучливи, заради фрагментираната система на локалните държавни управления, които имат склонността да подхождат с принуда към ъпфрейдите. В допълнение към потреблението на миш-маш от програмен продукт и конфигурации, което усложнява обновяването, градовете са внимателни в това да постановат нови версии и да обновяват софтуера си, заради опасения за пораждане на несъвместимости и лимитирани бюджети “, разяснява Джон Фингас от Engadget.

„ И за жалост, АНС евентуално няма да оказват помощ. Макар и да помогнаха на Microsoft да запуши дупката в сигурността, откакто ETERNALBLUE стана обществено притежание през 2017, те отхвърлят всевъзможни полемики за казуса и даже отхвърлят да признаят за това, че са изгубили кода си “, приключва той.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР