По границата между Израел и ивицата Газа могат да се

...
По границата между Израел и ивицата Газа могат да се
Коментари Харесай

Стена под земята: как Израел пречи на тунелите на "Хамас"

По границата сред Израел и линията Газа могат да се видят големи изкопни работи и купчини песъчлива пръст. Израелската войска построява амбициозна подземна бариера, с цел да открива и пресича прокопаването на тунели от палестинския анклав към Южен Израел.

В четвъртък израелските военни окачествиха защитавания до момента в загадка план като сериозен възпиращ фактор против съществуващата съгласно Израел стратегическа опасност, откакто последната война против " Хамас " разкри прокопаната мрежа от тунели. Израел трансформира откриването на тези уреди в собствен приоритет, а през последните месеци съумя да унищожи минимум три, употребявайки за задачата комбиниране от разследващи данни, интервенции на сухопътни сили и високотехнологични датчици.

През лятото Израел почнал да строи подземна стена с дължина 65 км, чиято цел е да попречи на палестински екстремисти да си прокопават път до израелските гранични селища.

" Технологията в действителност е извънредно изобретение ", сподели подполковник Джонатан Конрикус, представител на израелската войска, на брифинг за публицисти на границата с линията Газа. " Посланието към " Хамас " е: в този момент имаме разполагаем тази система, която може да открива и унищожава тунелите на терора, нарушаващи израелския суверенитет ", съобщи още той. Конрикус съобщи, че противотунелната бариера, която се строи, " съставлява доста предизвикателство за всеки, решил да строи тунели изпод ", само че не навлезе в детайлности.

Израел и " Хамас ", радикалната ислямистка формация, която ръководи линията Газа от 2007 година, водиха три войни от 2008 година При последния спор през 2014 година бойци на " Хамас " няколко пъти изненадваха Израел с набези през мрежата от подземни тунели.

Фотогалерия: Тунел под границата >

Макар че бойците на " Хамас " не съумяха да стигнат до израелски обитаеми места, при сходни офанзиви бяха убити петима израелски бойци, което стресна израелското общество. В спора израелските управляващи унищожиха 32 тунела и от този момент интервенциите против тунелите станаха приоритет.

Сега в тази подземна игра на котка и мишка с ислямистите в Газа към границата кипи трескава работа на багери, бетонобъркачки и стотици служащи.

Строежът на преградното оборудване (прокопано на десетки метри под земната повърхнина, снабдено със датчици, а в най-горната част включва 8-метрова железна ограда) се прави оценка на 700 млн. $ и е планувано да е готово по проект в средата на 2019 година, съобщи в четвъртък почитан източник от израелската войска. Досега строителните бригади, които работят непрекъснато шест дни в седмицата, са приключили 4 от общо 64-те км на преградното оборудване по границата.

Опасявайки се, че може несъзнателно да дадат потребни сведения на врага, представителите на израелската войска не желаеха да разискват в елементи опциите на оборудването да открива тунели и не прецизираха до каква дълбочина ще слиза стената.

" Достатъчно надълбоко ", сподели почитан източник от израелската войска. Докато кранове повдигаха 25-метрови арматурни пръти, той съобщи, че тези пръти " биват заварявани по няколко " по този начин, че да оформят подсиления гръбнак на бетонната стена.

Засега не е имало опити на " Хамас " да попречи на градежа. Самите служащи са обградени от защитни диги, които ги крият от погледите на шпиони и ги защищават от вероятни въоръжени набези с леко стрелково оръжие. Високопоставен израелски боен източник съобщи, че никоя от страните не желае да стартира нов спор, само че не е изключено незначителни случки на границата бързо да прераснат в по-голям конфликт.

В четвъртък израелските военни демонстрираха и опустошен в края на октомври тунел - при унищожаването му били убити десетина ислямистки бойци. Широката 1 м шахта, облицована с бетон, прониквала на стотици метри в територията на Южен Израел и стигала покрай Кибуц Кисуфим. Разрушаването на оборудването провокирало ответен ракетен обстрел от радикалната формация " Ислямски джихад ". В края на предходната година бил опустошен още един тунел, а в неделя израелските управляващи обявиха, че са унищожили нов 1.5-километров тунел, прокопан от " Хамас ", който минавал през линията Газа, стигайки в единия край до Израел, а в другия до Египет. " Сега ще забележим по какъв начин " Хамас " ще отговори на тези нови условия ", сподели Конрикус.

Хазем Касем, представител на " Хамас ", съобщи, че групировката ще откри метод да заобиколи стената. " Нашите хора са потвърдили, че постоянно са способни да намерят способи и механизми да преодолеят всевъзможни ограничения на (израелските) окупатори. Нашите хора разполагат с доста способи да се пазят ", сподели той, без да навлиза в детайлности.

На показана пред репортерите израелска военна карта на линията Газа бяха маркирани километрите тунели на " Хамас " и " Ислямски джихад ", минаващи по цялата палестинска територия. По оценки на израелската войска в случай че работят непрекъснато, няколко десетки ислямистки бойци могат да прокопават по 10 м тунел дневно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР