По горещата тема за бъдещето на хазартния бизнес, лидерът на

...
По горещата тема за бъдещето на хазартния бизнес, лидерът на
Коментари Харесай

Валери Симеонов отрече да дава хазарта на Пеевски: Никой на мен не може да ми каже какво ще правя

По горещата тематика за бъдещето на хазартния бизнес, водачът на НФСБ Валери Симеонов разгласи в предаването " Лице в лице " на bTV, че " никой не може да ми въздейства, камо ли да ме употребява за нещо ". " Никой на мен не може да ми каже какво ще върша и какво няма да върша ", добави той, до момента в който обясняваше, че самичък си е внесъл законопроекта и изчакал година и половина от предходната си самодейност за смяна на Закона за хазарта. " Прецених, че няма към този момент избори, няма други някакви спънки и внесох законопроекта ", акцентира Симеонов. И отхвърли, че работи в интерес на различен интерес - на Делян Пеевски, на Кирил Домусчиев или различен.
" Леко съм прикрил, с цел да не скачате малките екрани ", добави Симеонов във връзка с рекламата на
лотарии и разгласи, че чака поддръжка от медиите, тъй като можели да завоюват нещо!
Бившият вицепремиер дефинира лотарийните игри за " зараза " и по какъв начин здравето на цялата нация е застрашено. Той акцентира, че има хора, които в никакъв случай няма да влязат в
казино, само че виждат лотарийни билети на всички места - по тази причина в този момент Симеонов предлага лотарийни билети да има единствено в лицензирани обекти, а не да се дават на всички места.
Симеонов сподели и, че в този момент поправя законова неправда, направена от Йордан Цонев през 2014 година, която разрешила пари да отиват към " притежателя на Lafka " и надлежно към Движение за права и свободи. Лидерът на НФСБ уточни, че в този момент желае със своята корекция да печели политически дял и че цялата 2014 година Божков не платил и една стотинка поради поправката на Цонев.
Депутатът от НФСБ разгласи и, че Държавната комисия по
хазарта била корумпирана - пет души (ръководството), а в този момент било по-добре това, което предложил Владислав Горанов - един виновен шеф. Не стана ясно по какъв начин като от пет души става един човек корупцията понижава. А Симеонов по този начин и не отговори каква е виновността на лотарията за решението на ДКХ. Нека ги поразпитат, дано им видят парцелите, какво са плащали - законът споделя, че и който корумпира е отговорен, беше тезата на Симеонов.
Какви да са налозите?
" Лотарийните игри и Българският състезателен тотализатор би трябвало да заплащат 15% върху залозите ". Това съобщи шефът на дирекция " Данъчна политика " във финансовото министерство Людмила Петкова. " Въпросът кой по какъв начин е третирал законодателството и кой по какъв начин си е плащал налозите е към този момент различен въпрос ", добави тя. " В закона е записано ясно, че те би трябвало да се таксуват с 15% върху направените
залози ", акцентира Петкова. 
" Не е казусът в закона. Законът е явен. Проблемът е в използването на закона ", заключи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Пред публицисти Людмила Петкова разясни, че се предлага обособен организационен закон да уреди активността на Национална организация по
хазарта. В него ще бъдат уредени всички устройствени въпроси - да вземем за пример комисията на хазарта да е под директен надзор на финансовия министър, като органът да се ръководи от един виновен шеф, а в Закона за хазарта ще остане единствено материалната част – облагането на хазарта, лицензирането и административно-наказателните наказания. Затова са разграничени на два закона – организационен и веществен.
Помолена да разясни по какъв начин е изчислено таксата да бъде 25%, тя сподели, че бил употребен опита на други държави-членки на Европейски Съюз в облагането на хазартната активност. " Досега ние ги таксуваме на оборот, само че по принцип е по-коректно да бъдат облагани на разликата сред залозите и изплатените облаги и в действителност 25% върху разликата, т.е. върху облагата, която остава за хазартните оператори, обезпечава същият размер доходи, какъвто е при в този момент настоящата ставка, само че върху оборота ", разясни Петкова.
Тя увери, че съвсем всички държави-членки на Европейски Съюз имали същата система на облагане на
хазарта както сме ние – такса, корпоративен налог и разясни: " Защото да вземем за пример онлайн хазарта не може да се полза с корпоративен налог, защото в случай че сървърът, с който се реализира хазартната активност не е в  България, нямаме право като страна да го таксуваме, защото не образува място на стопанска активност ". Затова, по думите ѝ, още в 2013 – 2014 година е заменен режима на облагане – да бъде лицензионна такса плюс корпоративен налог, които да компенсират приходите и всички да бъдат облагани по еднакъв метод.
" Всъщност е изчислено, че 25% върху разликата сред залозите и изплатените облаги се равнява на сумата, която е 15% върху направените
залози ", уточни Петкова. По думите ѝ, " този режим на облагане е общопризнат от всички страни членки, защото той е по-справедлив – регистрира и облагите, регистрира и загубите и слага равнопоставеност ".
Помолена да разяснява трябваше ли да минат 5 години, с цел да осъзнаем, че хазартният бизнес минава през две малки врати по негов избор, тя сподели, че са били направени разбори и че въпросът е на законодателно решение дали да бъдат признати. " Като МФ, това, което ние би трябвало да създадем е да създадем разбор, да защитим бюджета и да осигурим равно отнасяне за всички стопански оператори ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР