По-горещ от очакваното доклад за инфлацията в САЩ доведе до

...
По-горещ от очакваното доклад за инфлацията в САЩ доведе до
Коментари Харесай

Спадът на лихвите ще се забави, но това не е причина за паника на пазарите

По-горещ от предстоящото отчет за инфлацията в Съединени американски щати докара до срив на борсовите показатели в американската комерсиална сесия във вторник и провокира терзания какъв брой скоро Федералният запас ще стартира да понижава лихвените проценти.

Търговията в Съединени американски щати беше най-лошата за акциите в ден на издание на показателя на потребителските цени от 2022 година насам, съгласно Dow Jones Market Data.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 1,8%.

Dow Jones Industrial Average се намали с 1,4%, или към 525 пункта.

Бенчмаркът S&P 500 падна с 1,4%, поведен надолу от всичките 11 бранша.

Най-слабо се показаха акциите, възприемани като изключително чувствителни към лихвените проценти. Russell 2000, обхващащ дребните и междинни компании, се намали с 4%. Регионалният банков показател KBW Nasdaq падна с 4,5%, до момента в който секторът на недвижимите парцели в S&P 500 се намали с 1,8%.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на Съединени американски щати, която се повишава с рухването на цените им, се откри на 4,315% по отношение на 4,170% в понеделник следобяд. Доходността на 2-годишните държавни облигации се увеличи до 4,654%.

На стоковите пазари фючърсите на американския недопечен нефт се повишиха до 77,87 $ за барел.

Фючърсите върху златото се откриха на 1992,90 $ за тройунция, падайки за четвърта поредна сесия.

Данните за инфлацията в Съединени американски щати се отразиха и на европейските тържища, като Stoxx 600  регистрира понижение с 1%. Най-губещи в края на сесията се оказаха книжата на фирмите от софтуерния бранш, които спаднаха с 2,7%, следвани от акциите на финансовите сдружения, изгубили 1,7%.

Основните борсови показатели се покачиха през последните месеци заради залозите, че работата на Фед за усмиряване на инфлацията е съвсем свършена и централната банка скоро ще се насочи към понижаване на лихвите. Докладът от вторник охлажда тези очаквания.

Потребителските цени са се повишили с 0,3% през януари по отношение на месец по-рано, заяви Министерството на труда. Основните цени, мярка, която изключва променливите категории храна и сила, са се повишили с 0,4%.

В началото на годината доста вложители чакаха Фед да понижи лихвените проценти до шест пъти, макар че чиновници на централната банка алармираха, че три понижения са по-вероятни.

Трейдърите на лихвени деривати в този момент виждат 8,5% късмет Фед да понижи своя референтен лихвен % на срещата си през март, което е спад от 16% в понеделник, съгласно инструмента FedWatch на CME. Шансовете за понижение през май са към 36%, по отношение на 52% в понеделник.

S&P 500 към момента е нагоре с 3,8% за 2024 година, а за февруари пораства с 2,2%. На този декор вложители и стратези считат, че разпродажбата във вторник не предвещава по-дълбок спад.

Разбира се, към момента нищо не е дадено от Фед. Инвеститорите не би трябвало да третират бързото намаляване на лихвите като превдварително решен резултат, показва The Wall Street Journal. Оптимизмът това да се случи оказа помощ за повишение на показателя Nasdaq-100 с 24% сред началото на ноември и затварянето в понеделник. Оценките в тази част от пазара – огромните софтуерни компании – към този момент изглеждаха еуфорични, тъй че дребна доза нерешителност на този стадий може да се окаже потребна.

Освен това така наречен Великолепната седморка не е Америка. Цялостната вероятност за стопанската система на Съединени американски щати - изненадваща резистентност на растежа на работните места, съчетана с охлаждаща се инфлация - остава непроменена. Това надали е декор, който би трябвало да накара вложителите да натиснат паник бутона, показва още WSJ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР