По-горещ от очакванията доклад за инфлацията в САЩ през този

...
По-горещ от очакванията доклад за инфлацията в САЩ през този
Коментари Харесай

Как историята ще запомни Джером Пауъл?

По-горещ от упованията отчет за инфлацията в Съединени американски щати през този месец, раздруса пазарите на облигации и изпрати доходността на американските 10-годишни съкровищни облигации ( TNX) до 4,56%, най-високото равнище от ноември. Скокът (18 базисни пункта) 12-ти април, бе най-големият от близо две години.

Произтичащата волатилност изтече в акциите - изключително в сензитивните към лихвените проценти области на недвижими парцели, комунални услуги и районни банки - предоставяйки на Russell 2000 ( RUT) най-лошия ден за търговия от осем седмици. Но загубите на американските показатели не завършиха и те продължиха и през идващите седмици.
 Фед на Съединени американски щати резервира главните лихви - по кое време ще стартира намаляване
Фед на Съединени американски щати резервира главните лихви - по кое време ще стартира намаляване

Прогнозата за главната инфлация в страната е нараснала до 2,6%

От декември Фед съвсем даде обещание понижения на лихвените проценти евентуално през 2024 година въз основа на предпоставката, че нарастванията на цените са се забавили и се приближават до задачата на Фед от 2% инфлация.

Задълбочавайки се в числата на инфлацията, доста съставни елементи явно се форсират към посоката нагоре, в това число рекламираният от Фед номер за " суперосновни " услуги, който изключва цените, свързани с заслон.

Както основният икономист на Apollo Global Management Торстен Слок означи пред клиентите, годишната смяна в свръхосновната инфлация в този момент е 5%, до момента в който тримесечната смяна е скочила до 8% — близо до своя връх при започване на 2022 година, който тогава беше 40-годишен връх.

Федералният запас цели да избегне повторението на епизода на двойна инфлация, който раздруса 70-те и началото на 80-те години на предишния век. За тази цел Джеймс Булард написа значимо обръщение за тази отминала инфлационна епоха през 2022 година (докато беше президент на Федералния запас на Сейнт Луис).
 Колко снижения на главните лихви ще направи Фед на Съединени американски щати през 2024-а, съгласно Goldman Sachs
Колко снижения на главните лихви ще направи Фед на Съединени американски щати през 2024-а, съгласно Goldman Sachs

Първото понижение за годината се чака през юни

След като инфлацията на цените скочи до 12% през 1974 година, ръководеният от Артър Бърнс Фед побърза да резервира главния лихвен % относително невисок, даже когато инфлацията още веднъж се повиши.

" Това, което последва, беше висока и променлива инфлация през идващото десетилетие ", защото инфлацията щеше да се задържи настойчиво над 5%. " Реалната стопанска система беше нестабилна, частично тъй като високата инфлация изкривява ценовите сигнали, което може да попречи на действителната икономическа активност. "

През 1979 година, откакто инфлацията на цените още веднъж надвиши 10%, Пол Волкър беше назначен за ръководител на Фед, с цел да върне духа на инфлацията назад в бутилката вечно.
 Управителят на Фед: Обслужващият личен състав би трябвало да взима по-ниски заплати, с цел да се понижи инфлацията
Управителят на Фед: Обслужващият личен състав би трябвало да взима по-ниски заплати, с цел да се понижи инфлацията

Бюрото по трудова статистика през януари почасовите заплати са се повишили приблизително с 4,5% на годишна база в частния бранш

Но даже Волкър се обърка в ранните си дни като ръководител на Фед. По-малко от година след осемгодишния му мандат, лихвеният % на федералните фондове беше на север от 20%, до момента в който CPI доближи своя връх от 15%. Федералният запас на Волкър бързо понижи главния лихвен % до 9% за няколко месеца - единствено с цел да го увеличи до 20% през 1980 година

Оттам Фед го смъкна до 16%, само че централната банка още веднъж беше принудена да увеличи своя индикатор до 20% - за трети път в границите на малко повече от година.

Накрая до 1983 година инфлацията се охлади до управляемите 2,5%. Този път, когато се обърна нагоре, Федералният запас на Волкър беше квалифициран.

" Федералният комитет за отворения пазар от 1983 година се концентрира повече върху паричните фактори, влияещи върху инфлацията, и затова поддържа лихвения % относително висок, даже когато инфлацията спадна ", сподели Булард.

И до момента в който Фед поддържаше референтната си рента висока по отношение на инфлацията, стопанската система на Съединени американски щати продължаваше да бучи.

" Човек можеше да чака високите действителни лихвени проценти да провокират криза, само че това не се случи ", сподели Булард.

Политически напън върху Джером Пауъл

Джей Пауъл се пробва да избегне ориста на своя предходник от 70-те години. Байдън и Тръмп вършат това по-трудно.

Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред засилващ се напън, защото по-горещата от предстоящата инфлация усложнява идните му решения за лихвените проценти.

Фактът, че и Джо Байдън, и Доналд Тръмп претеглиха разновидностите през миналата седмица, не прави решението на Пауъл по-лесно.
 Ще докара ли Байдън предизборна енергийна рецесия на Европа
Ще докара ли Байдън предизборна енергийна рецесия на Европа

Около краткотрайното прекъсване на утвържденията за нови LNG планове има колкото екология, толкоз и бизнес

Ситуацията има исторически паралел: острото увещание и насила, с които се сблъскаха предшествениците на Пауъл по време на двойни пристъпи на инфлация през 70-те години на предишния век.

Този напън опетни наследството на Артър Бърнс, роденият в Австрия икономист, който управлява Фед от 1970 до 1978 година Десетият ръководител на централната банка постоянно се помни като прекомерно предразположен на политически апели за по-ниски лихви.

Това е орис, която Пауъл явно се пробва да избегне.

" Няма значение какво гласи изборният календар ", сподели той в неотдавнашна тирада. " Ще създадем това, което ще създадем и ще го създадем по стопански аргументи и това е. "

По-рано тази година Пауъл се яви пред Конгреса и беше изправен пред голям брой въпроси от демократите дали би трябвало да понижи лихвите.

" Лихвените проценти са прекомерно високи ", сподели му в един живописен миг конгресменката Аяна Пресли от Масачузетс.

Натискът през 70-те години на предишния век беше още по-явен и в един случай одобри формата на резолюция на Конгреса, призоваваща централната банка да " преследва политики през първата половина на 1975 година, тъй че да насърчи по-ниски дълготрайни лихвени проценти ".

Резолюцията беше спонсорирана от конгресмена Томас Рийс, демократ от Калифорния, и мина и двете камари на Конгреса с огромна разлика, в това число единомислещо 86-0 в Сената.

Натискът за по-ниски лихви е характерност, с която ръководителите на Фед постоянно се сблъскват и такава, която съгласно Пауъл може да се промени през ноември единствено доколкото кой оказва напън.

Републиканците от Тръмп надолу сега са безапелационни, че Пауъл поддържа високи лихви. " Фед в никакъв случай няма да може правдиво да понижи лихвените проценти ", написа Тръмп в обществените медии тази седмица, обвинявайки Пауъл, че се пробва да " отбрани " Джо Байдън.

Но малко на брой чакат Тръмп да резервира тази позиция, в случай че завоюва през ноември и се окаже в позиция да се възползва политически от по-хлабавата парична политика.

Желание да бъде запомнен като Волкър, а не като Бърнс

Пауъл явно се надява да има завещание, по-близко до Пол Волкър, който ръководи Фед от 1979 до 1987 година и има наклонност да бъде запомнен като водач, който най-сетне пречупи гърба на инфлацията.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР