По-голямата част от петрола на борда на ръждясващия супертанкер край

...
По-голямата част от петрола на борда на ръждясващия супертанкер край
Коментари Харесай

ООН: Източена е по-голямата част от нефта от разпадащия се танкер край Йемен

По-голямата част от петрола на борда на ръждясващия супертанкер край разкъсвания от война Йемен е трансферирана на заместващ кораб в опит да се предотврати пагубен разлив, оповестиха от Организация на обединените нации.


Миналата седмица стартира прехвърлянето на 1,14 млн. барела лек недопечен нефт от 47-годишния танкер FSO Safer на новия кораб, заяви Агенция Франс Прес.

" Повече от половината от нефта на борда на разпадащия се транспортен съд FSO Safer беше трансфериран през последните седем дни на заместващия го транспортен съд Yemen ", съобщи във вторник в обществените медии непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации за Йемен Дейвид Гресли.

Преди това Гресли беше декларирал, че цялото прекачване ще отнеме по-малко от три седмици.

Организация на обединените нации се надява, че интервенцията на стойност 143 млн. $, за която към момента липсват 20 млн. $, ще отстрани риска от екологично злополучие, чието премахване, по нейни, оценки ще коства 20 милиарда $.

Поради разположението на Safer в Червено море възможен разлив би коствал милиарди долари дневно поради спиране на корабоплаването през пролива Баб ал-Мандаб към Суецкия канал, като в същото време би опустошил екосистемите, крайбрежните риболовен общности и пристанищата, които са от витално значение.

Safer, плаващо оборудване за предпазване и разтоварване, е закотвено на към 50 км от пристанище Ходейда от 80-те години на предишния век.

Танкерът не е обслужван, откогато преди осем години избухна войната сред бунтовниците, които управляват столицата Сана и водите, в които се намира Safer, и водената от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща интернационално приетото държавно управление.

Остаряващият транспортен съд с корозирал корпус транспортира четири пъти повече петрол, в сравнение с беше разлят при злополуката на Exxon Valdez през 1989 година край Аляска. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР