По-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен

...
По-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен
Коментари Харесай

55% от първите получатели на втора пенсия с недостатъчно пари за пожизнени плащания

По-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат задоволително пари в партидите си, с цел да я получават пожизнено. Това демонстрира разбор на сектора, съобщи БТВ.

``
реклама

Първата вълна от хора с право на по този начин наречената „ втора " пенсия ще се появи в края на 2021 година Това са към 17 хиляди дами. 25 на 100 от тях имат натрупвания в партидите си, които ще разрешат да им се изплаща пожизнена пенсия. Тя ще е сред 35 и 165 лв..

55 на 100 обаче нямат задоволително натрупвания и по тази причина ще получават по този начин нареченото " разсрочено заплащане ". 20 на 100 пък имат алегорични суми в партидите и те ще ги получат вкупом.

Валерия Кирова ще е измежду първите с „ втора " пенсия у нас. Осигурява се на сума над междинните за страната. И няма месец с пропусната вноска. „ Знам в кой фонд са ми парите, в това число пред 7-8 години ги предхвърлих от един в различен и знам с акуратност до стотинка какъв брой пари имам ”, споделя Валерия.

Жената е измежду хората от „ първата вълна ", събрали най-вече в партидата си. Затова и ще получи пожизнена пенсия - месечно заплащане до живот.

„ Ще имам прилична втора пенсия, само че това не значи, че до известна степен не съм разочарована. Разочарова ме това, че няма да мога да си получа парите напълно сега на пенсиониране ", споделя Валерия.

Повечето хората от „ първата вълна " обаче нямат задоволително натрупвания за пожизнена пенсия. 55 на 100 или 9 600 дами имат сред 700 и 5200 лв.. И ще получат събраното на части за избран интервал. 20 на 100 или 3 600 дами са с под 700 лв. и ще ги получат вкупом.

„ Може би хора, които през този интервал са се осигурявали неритмично и под междинната осигурителна база за страната - за тези лица натрупванията, даже те да са на база обезпечен размер на брутните вноски, биха довели до едни пенсионни заплащания в нищожен размер ", споделя Татяна Битунска от Българско актюерско сдружение.

Като причина за случаите на ниски „ втори ” пенсии специалистите сочат и запазването на частта от пенсионната вноска, която отива във фондове - а точно 5 на 100. Затова, че тя отива там - държавната пенсия се понижава. От сдруженията обаче споделят, че това би трябвало да визира единствено интервала, в който има фондове, а не целия стаж на индивида.

„ Само за този интервал би трябвало да се приложи тази редукция, а не за целия им застрахователен стаж, това е доста значимо и тази неправда би трябвало да бъде поправена ", счита Николай Марев, представител на пенсионноосигурително сдружение. Около 3 милиона и 700 хиляди души имат партиди за " втора " пенсия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР