По-голямата част от общините в България не се справят с

...
По-голямата част от общините в България не се справят с
Коментари Харесай

Само 33 общини успяват да рециклират над 50 % отпадъци

По-голямата част от общините в България не се оправят с условието да рециклират над 50 % от отпадъците си. От 265 общини единствено 33 са изпълнили условието. Това излиза наяве от последните данни на Изпълнителната организация по околна среда. Така България се отдалечава от критериите на Европейския съюз, съгласно които до 2025 година всички страни-членки би трябвало да рециклират най-малко 55 % от общинската боклук.
Според данните на Изпълнителната организация по околна среда, 45 от общо 265-те общини у нас имат нула % рециклирани битови боклуци. Едва 33 са общините, които са изпълнили условието за преработване на над 50 % от сметта си.
В Община Пловдив годишно се депонират 150 000 тона боклуци. Градът се подрежда измежду отличниците, защото 64 % от общата боклук през 2018 година е рециклирана.
Гергана Василева - основен специалист дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците "- община Пловдив: Смесените битови боклуци постъпват на две места, на районно хранилище за неопасни боклуци в село Цалапица и на инсталациите в село Шишманци.
Заводът за преправка на битови боклуци край Шишманци приема и преработва сметта на общините Марица, Раковски, Брезово и Пловдив. 30 % от отпадъците, които не са годни за преработване, се депонират. Останалата част се разделя и подготвя за преправка, а от органичния боклук се създава тор.
Стоян Гидиков - шеф на завода за преправка на боклуци: Сепарирането се прави ръчно, отделя се част от органичния боклук. Сепарираният материал, който е кадърен за преработване, се предава за следваща преправка на компании, които имат позволение за такава активност.
Според данните на Изпълнителната организация по околна среда преди две години русенската община Сливо поле е рециклирала 0% от отпадъците си. От локалната администрация оповестиха, че от 2 години имат контракти с компания за разделно събиране и с топлофикационно сдружение за безплатно сепариране на отпадъците.
Тодорка Дражева - основен специалист „ Подготовка на планове ", Община Сливо поле: Те го разделят и каквото остане към този момент негодно за повторна приложимост или преработване, тогава го носят на депото.
Общините на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе има подписани контракти с компании за разделно сметосъбиране, само че от това се употребяват по-малко от половината обитаеми места.
Десислава Куцарова - гл. специалист „ Отпадъци ", Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе: Има един проблем с оползотворяващите организации, че в по-малките общини не им е стопански преференциално.
На местата, на които общините не рециклират задоволително, депата се запълват по-бързо от плануваното. Всички общини у нас заплащат отчисления към локалните екоинспекции за звук депониран боклук. През 2020 година цената е 69 лв. за звук, като след две години сумата ще доближи до 95 лв. за звук депониран боклук.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР