По-голямата част от италианския парламент ще отхвърли Всеобхватното икономическо и

...
По-голямата част от италианския парламент ще отхвърли Всеобхватното икономическо и
Коментари Харесай

Италия няма да ратифицира СЕТА, прогнозира вицепремиерът Ди Майо

По-голямата част от италианския парламент ще отхвърли Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение (CETA - лат. букви) сред Европейски Съюз и Канада, твърди вицепремиерът и министър на икономическото развиване, труда и обществената политика на Италия Луиджи Ди Майо, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция. По този метод е застрашено самото битие на СЕТА.

" Много скоро съглашението ще бъде в Народното събрание за ратификация и това болшинство ще го отхвърли ", сподели Ди Майо пред " Колдирети " (Coldiretti), асоциацията на италианските аграрни производители.

" Само в случай че някой от италианските държавни чиновници в чужбина продължи да пази зловредни контракти като съглашението за свободна търговия с Канада, то той ще бъде изтеглен от поста му ", добави той.

Италианският вицепремиер акцентира, че тази позиция значи да се стремиш към здравословен суверенитет, защото в случай че се занимаваш с италиански артикули на пазара, то се опитваш да ги защитиш. Трябва да пазиме Италия и италианската стопанска система, добави Ди Майо.

Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение беше подписано през октомври 2016 година сред Европейски Съюз и Канада и утвърдено от Европейския парламент през февруари 2017 година. То би трябвало да бъде утвърдено от всеки народен парламент на 28-те страни членки на Европейски Съюз, с цел да е годно, макар че от 21 септември влезе краткотрайно в действие. За момента единствено десетина страни са го утвърдили. През 2016 година в няколко европейски столици, в това число и в София, се организираха митинги против съглашението.

Италианският министър на земеделието, прехраната и горите Джан Марко Чентинайо разгласи на 14 юни, че по-голямата част от Народното събрание " няма да ратифицира съглашението за свободна търговия с Канада, тъй като то пази единствено дребна част от нашите артикули със " предпазено название за генезис " и " предпазено географско обозначение ". Джан Марко Чентинайо сподели тогава пред вестник " Стампа ", че италианското държавно управление ще изиска от Народното събрание да не ратифицира съглашението, до момента в който то не обезпечи задоволителна отбрана на хранителни артикули, които са непокътната мярка за страната.

Сред 28-те страни членки на Европейски Съюз Италия има най-вече хранителни артикули с такива предпазени наименования, в това число сиренето Пармиджано Реджано и шунката Прошуто ди Парма. Със съглашението за свободна търговия с Европейски Съюз Канада призна над 40 италиански предпазени наименования от общо 292 в страна, която е захласната от пристрастеността към храната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР