По-голямата част от италианския парламент ще отхвърли Всеобхватното икономическо и

По-голямата част от италианския парламент ще отхвърли Всеобхватното икономическо и ...

Италия няма да ратифицира СЕТА, прогнозира вицепремиерът Ди Майо.По-голямата част от италианския парламент ще отхвърли Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви) между ЕС и Канада, твърди вицепремиерът и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика на Италия Луиджи Ди Майо, цитиран от "Франс прес" и БТА. По този начин е заплашено самото съществуване на СЕТА.

"Много скоро споразумението ще бъде в парламента за ратификация и това мнозинство ще го отхвърли", каза Ди Майо пред "Колдирети" (Coldiretti), асоциацията на италианските земеделски производители.

"Само ако някой от италианските държавни служители в чужбина продължи да защитава зловредни договори като споразумението за свободна търговия с Канада, то той ще бъде изтеглен от поста му", добави той.

Италианският вицепремиер подчерта, че тази позиция означава да се стремиш към здравословен суверенитет, тъй като ако се занимаваш с италиански продукти на пазара, то се опитваш да ги защитиш. Трябва да защитаваме Италия и италианската икономика, допълни Ди Майо.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение беше подписано през октомври 2016 година между ЕС и Канада и ратифицирано от Европейския парламент през февруари 2017 година. То трябва да бъде ратифицирано от всеки национален парламент на 28-те страни членки на ЕС, за да е валидно, въпреки че от 21 септември влезе временно в сила. За момента само десетина страни са го ратифицирали. През 2016 г. в няколко европейски столици, включително и в София, се проведоха протести срещу споразумението.

Италианският министър на земеделието, прехраната и горите Джан Марко Чентинайо обяви на 14 юни, че по-голямата част от парламента "няма да ратифицира споразумението за свободна търговия с Канада, защото то защитава само малка част от нашите продукти със "защитено наименование за произход" и "защитено географско означение". Джан Марко Чентинайо каза тогава пред вестник "Стампа", че италианското правителство ще поиска от парламента да не ратифицира споразумението, докато то не осигури достатъчна защита на хранителни продукти, които са запазена мярка за страната.

Сред 28-те страни членки на ЕС Италия има най-много хранителни продукти с такива защитени наименования, включително сиренето Пармиджано Реджано и шунката Прошуто ди Парма. Със споразумението за свободна търговия с ЕС Канада призна над 40 италиански защитени наименования от общо 292 в страна, която е обсебена от страстта към храната.

Източник: dnevnik.bg