По-голямата част от французите (б.р. – а за да сме

...
По-голямата част от французите (б.р. – а за да сме
Коментари Харесай

Изчезването на 500-те евро

По-голямата част от французите (б.р. – а с цел да сме почтени и множеството европейци) в никакъв случай не са им виждали цвета (виолетов), и изгубването им няма да направи усещане. От другата страна на Рейн е много по-различно. От неделя, 27 януари, 17 от 19-те национални банки от Еврозоната стопираха да печатат банкноти с номинал 500 евро. Единствено валутните институции на Германия и Австрия получиха пролонгация от три месеца поради логистични усложнения.

Банкнотата от 500 евро ще продължи да е законно в послание и тези които ги събират под дюшека могат да бъдат спокойни: националните банки ще ги одобряват за продан в безграничен период. В течение на времето се чака банкнотата от 500 евро напълно да изчезне от обращение. През 2017 година купюрата представляваше 22 % от общата стойност на всички евро-банкноти в обращение, до момента в който през 2008 година тежестта й се равняваше на 35 на 100.

Европейската централна банка постави кръст на най-скъпата банкнота в света през май 2016 година Мотивите на институцията от Франкфурт бяха, че купюрата се наложила като платежно средство за незаконни транзакции. Паричните средства с най-висока стойност улесняват прехвърлянето на мръсни пари през граница и финансирането на проведената престъпност – един плик с 2000 банкноти от 500 евро разрешава преместването на 1 милион. В подтекста на потреблението й за финансиране на терористични организации, финансовите министри на Еврозоната оказаха сериозен напън върху ЕЦБ при започване на 2016 година, с гледище да бъде прекъснато издаването й.

В Германия обаче се постанова закъснение, поради привързаността на германците към заплащането в брой даже на огромни суми при покупка. В която област преднината в Европа държи Швеция – сред 2010 и 2018 година използването на пари в брой при разплащане е паднала от 40 на 10 % от всички всекидневни финансови транзакции.

Превод, със съкращения: „ Труд ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР