...По-голямата част от деня си прекарваме на работното място и

...
...По-голямата част от деня си прекарваме на работното място и
Коментари Харесай

Когато сте уморени - не се отказвайте

...По-голямата част от деня си прекарваме на работното място и все пак " времето като че ли в никакъв случай не стига, а работата в никакъв случай не свършва ". Затова и постоянно оставяме задания за у дома, а поради смарт телефоните имаме достъп до служебния имейл когато и да е и на всички места. Така като че ли за множеството заети хора работата се трансформира в приоритет, а за персоналния живот - каквото остане отвън отговорностите. Балансът сред двете обаче е значим както за продуктивността на работното място, по този начин и за персоналното чувство за задоволеност от живота...

Колко пъти през последните години сте чували, чели, обсъждали тази тематика. Въпреки осъзнаването на потребността от баланс - това постоянно се оказва мъчно, а от време на време наподобява отчайващо невероятно. Особено когато сте достижими когато и да е и на всички места през разнообразни приложения за диалози в мобилния ви телефон.

Подкрепят го и данните. Според проучване на европейската организация за наблюдаване на изискванията на живот и работа в Европейски Съюз Eurofound България и Румъния са на последно място по индикатора баланс сред работа и персонално време. Данните за 2016 година (последните публикувани) показват, че 69% от заетите се прибират прекомерно изморени от работа, поради което не са в положение да свършат нужните домашни отговорности. Ако през 2011 година за 39% от българите е мъчно да извърнат внимание на фамилните отговорности, тъй като прекарват прекалено много време на работното място, то пет години по-късно процентът нараства до 47%. Според проучването обаче отговорностите, които българите имат към фамилиите си, съвсем не им пречат, с цел да се концентрират на работното място и да извършват отговорностите там.

Най-добър баланс сред работа и персонално време

съумяват да реализират заетите хора в северните европейски страни, измежду които Дания, Финландия и Швеция, показва отчетът на Eurofound.

В основата на сполучливото съчетаване стои функционалното разпределение на времето. От една страна, честото разпръскване на работа води до нужда от наваксване със дилемите отвън работно време (въпреки че в доста компании работно време и работно място към този момент се разграничават от обичайно признатите до неотдавна). От друга, непрекъснатият достъп до всевъзможни софтуерни устройства в комбиниране със обществените мрежи затруднява " изключването ". Според проучване на компанията RescueTime, която създава програмен продукт за ръководство на времето и възстановяване на продуктивността, 40% от хората употребяват компютрите си след 22.00 ч. Данните сочат още, че над 21% от работния ден чиновниците прекарват в развлечение, четене на вести или в обществените мрежи, което довежда до това, че 26% от професионалните отговорности за деня се извършват отвън работно време. Без значение дали са на работа или не, съгласно данните на RescueTime

заетите хора ревизират имейла си приблизително на всеки 6 минути

Балансът става още по-труден с увеличението на професионалните отговорности, а свободното време фрапантно понижава. Според проучване на професори от Харвард един работен ден на изпълнителен шеф на огромна корпорация продължава почти 10 часа. За хората на управнически позиции рядко има и почивни дни. 79% от уикендите през годината те работят по четири часа, а по време на отпуските си прекарват по съвсем два часа и половина, отмятайки задания, демонстрира още проучването, оповестено от Harvard Business Review.

Постигането на златната среда сред работа и персонално време е мъчно, а универсална формула за това няма. За някои хора крайната мярка е най-хубавото решение, а точно – цялостно изключване от уговорките с приключването на работния ден, даже това да значи да оставят настрани цифровите си устройства. За други почивката е ползотворна, когато са на път и надалеч от отговорностите си. Често психическата отмалялост се лекува и с физическо натоварване. Затова доста хора употребяват времето отвън офиса, с цел да практикуват спорт или друго свое занимание.

Възможностите за изключване от работния режим са многочислени и единствено опитването води до най-хубавите решения. Понякога е лечебно и единствено да си припомните, че и други заети хора имат същите проблеми.

Често споделян съвет и като картинки в обществените мрежи в последно време е - " когато сте изтощени - не се отхвърляйте, а си вземете отмора ".

Чуждият опит какво вършат други доста работещи хора също може да помогне. Затова ще ви представим четирима души - всеки сполучлив в професионалната си сфера, които макар натоварените работни дни са намерили своите способи да се отпускат качествено.

В новата графа на " Дневник " и BNP Pariba - " Забави, забави ", ще ви срещнем с Атанас Райков, общоприет управител на Viber за района, Стефан Спасов, създател на Spark, Ксавие Марсенак, създател на Nasekomo, и Яни Драгов, изпълнителен шеф на Smart Organic. Въпреки че всеки има разнообразни отговорности на работното място, общото сред тях е, че са почнали да ползват на процедура, че с цел да си добър в работата си, би трябвало да прекарваш добре и времето си отвън нея.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Забави, забави (2)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР