По-голямата част от българските онлайн потребители са и онлайн купувачи,

...
По-голямата част от българските онлайн потребители са и онлайн купувачи,
Коментари Харесай

3,3 млн. българи пазаруват онлайн, но наложеният платеж все още доминира

По-голямата част от българските онлайн консуматори са и онлайн купувачи, само че към момента извършването на покупки от интернет наподобява в някои аспекти на това офлайн. Това се вижда от изследването " Пулсът на потреблението в България 2024 " на организация Market LINKS и сп. Enterprise, извършено измежду 1300 души у нас в края на предходната година.

Точно 81% от пълнолетното население на България или 4,7 млн. души употребяват Глобалната мрежа, а 3,3 млн. от тях (или 70% от всички българи над 18 години) са пазарували онлайн през второто полугодие на 2023 година Основното това към този момент се случва не на компютър или преносим компютър, а на смарт телефон, излиза наяве от проучването.
 Temu - китайският онлайн търговец ще се сблъска с регулациите на Европейски Съюз
Набиращият скорост китайски онлайн търговец, който ще се сблъсква с европейските регулации

Компанията към този момент има близо 75 милиона европейски консуматори

В същото време, наложеният платеж е бил употребен от цели 61% от запитаните при последната им покупка. Заплащането с карта или посредством банков превод е доста по-слабо известни варианти.

Около половината поръчки са били с до неотдавна най-евтиния вид за доставка - до офис на пощальон. 5% са били до т.нар кутия - автоматизираните станции за изпращане и приемане на колета, които се появиха у нас през последните години.

Това са Топ 5 на продуктовите категории:
Дрехи, обувки и аксесоари (според 72% от запитаните); Козметика и артикули за тялото (35%); Книги, учебници, игри и така нататък (27%); Домакински електроуреди (25%); Потребителска електроника (24%).
Това са пък най-познатите онлайн магазини:
eMag.bg Technopolis.bg Ozone.bg Obuvki.bg Technomarket.bg
Демографският профил на пазаруващите онлайн е с по-силен акцент върху дамите, младежите (Gen Z / Millennials) и жителите на София и огромните градове.

Само 17% признават, че се въздействат от инфлуенсъри при избора си, само че в това време обществените мрежи у нас са значим фактор за решенията на купувачите - наклонност, която е забележима и по света, излиза наяве още от проучването.

Основен фактор за финалния избор си остава цената.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР